Česko má za sebou pořádně horký den! Jak ho lidé strávili?

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. června 2021 20:32

Česko dnes poprvé v tomto roce zažilo takzvaný supertropický den, kdy teploty přesáhly 35 stupňů Celsia. Teplotní rekord pro 19. červen překonalo 40 stanic. Lidé se proto ve velkém uchylovali na koupaliště.

Nejtepleji bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně, uvedli meteorologové na webu. Hranici 35 stupňů překonaly ještě stanice Plzeň-Mikulka a Dobřany na západě Čech a Tuhaň na Mělnicku. V neděli má být ještě větší vedro.

Nové maximum pro dnešek zapsalo 40 stanic ze 156, které měří třicet a více let. Mezi tyto stanice patřily i tři, které sledují počasí déle než 100 let, konkrétně Přerov, České Budějovice-Rožnov a Milešovka.

Není překvapením, že mnohá pražská koupaliště dnes překročila povolenou kapacitu, která je kvůli epidemii koronaviru v současné době omezena na 50 procent - to ale v horkém víkendovém dni většinou nestačilo.

Někde museli návštěvníky odmítat už dopoledne a neodbytní zájemci museli čekat, než někdo jiný areál opustí. Při vstupu na koupaliště je třeba se prokázat bezinfekčností na covid-19. Uznávají se všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů, přičemž stačí i čestné prohlášení, doklad o očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících.

Například koupaliště Petynka v Praze 6, které může najednou pustit 800 lidí, této hranice dosáhlo dnes víc než hodinu před polednem. Koupaliště Divoká Šárka ve stejné městské části, kam ovšem musí zájemci o ochlazení dorazit pěšky nebo na kole, se k maximu 950 návštěvníků blížilo brzo odpoledne. "Jsme na hraně, za chvíli budeme zavírat," řekl ČTK kolem 14:00 pracovník koupaliště.

Jihomoravská koupaliště navzdory tropickému počasí nemají problém se sníženou kapacitou na polovinu kvůli epidemickým opatřením. Návštěvnost několika koupališť, kde ČTK situaci zjišťovala, nedosahuje maximální možné kapacity, zatím zatím nikde nebylo nutné zastavit vstupy. Naopak neobvykle plno je na březích Brněnské přehrady.

"Koupaliště Riviera má po omezení na polovinu maximální návštěvnost 3925 lidí, aktuálně tam je 2718 návštěvníků. Podobně koupaliště Zábrdovice má nyní povolené maximum 1887 lidí, aktuálně je uvnitř 981 lidí," konstatovala Michaela Radimská, mluvčí společnosti Starez-sport, která obě koupaliště provozuje.

Podobná situace byla kolem 16:00 na koupališti Kraví hora kousek od centra Brna. "Maximální povolená kapacita je 1300 lidí, aktuálně je na koupališti okolo 900 návštěvníků, maximální denní návštěvnost byla 1060 lidí," uvedla Kateřina Dobešová, mluvčí radnice Brno-střed.

Témata: Počasí Koupaliště