Roušky v MHD: Co s nimi bude dál? Zůstanou, nebo se zruší?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2021 8:57

Na tom, zda je možné nahradit respirátory v MHD a budovách rouškami, zatím není odborná shoda. Ve Sněmovně to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Už dříve se diskutovalo o tom, že by změna mohla platit od 1. července. Povinnost platí od 25. února.

"Zatím stanovisko odborníků není úplně jednoznačné. Požádal jsem i kolegy ze skupiny MeSES, kde je to tak půl na půl. Klinická skupina ministerstva zdravotnictví taktéž není rozhodnutá," uvedl ministr.

Důvodem, proč se odborníci neshodnou, je podle Vojtěcha riziko šíření mutací. Respirátory jsou větší ochranou zejména v místech, kde je větší koncentrace osob, jako je právě například hromadná doprava.

"Budeme to ještě diskutovat. Jsme možná více obezřetní, než by si někdo přál, ale myslím si, že zrovna nasadit si respirátor v MHD není tak zásadní omezení," dodal.

Nošení roušek už bylo zrušeno od 8. června ve školách ve většině krajů, o týden později pak ve všech. Povinné nejsou při výuce, ale dál se nosí na chodbách a v jídelnách, což potrvá do konce školního roku.

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)