Středečních 134 nakažených je v pracovním dni nejméně od července!

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: stars24.cz, ČTK

17. června 2021 9:29

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 134 případů koronaviru, téměř o polovinu méně než před týdnem. Jde o nejnižší přírůstek v pracovním dni od loňského 17. července. Na 100.000 obyvatel připadá za uplynulý týden méně než deset nakažených, což je také nejméně od druhé poloviny loňského července.

Hospitalizovaných s nemocí covid-19 bylo méně než ve středu naposledy loni v srpnu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Dávku očkování proti covidu-19 v Česku ve středu dostalo 113.301 lidí. Je to podobné množství jako před týdnem. Nad 100.000 se počet aplikovaných dávek za den drží v pracovních dnech od 26. května. Zdravotníci od počátku vakcinace koncem loňska rozdali dosud zhruba 6,9 milionu dávek.

Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, ubývá také úmrtí s covidem-19. Za pondělí ani za středu ministerstvo nehlásí žádného zemřelého s koronavirem, což je poprvé od počátku loňského září. Od loňského 1. března, kdy byly v Česku potvrzeny první případy nákazy, ministerstvo zaznamenalo zhruba 1,67 milionu případů, s covidem-19 zemřelo 30.257 lidí.

Spolu s epidemií slábne i zatížení nemocnic. Hospitalizovaných s nemocí covid-19 bylo ke středě 113 lidí, méně jich bylo naposledy v polovině loňského srpna. Čtrnáct pacientů ve vážném stavu je nejméně od počátku loňského srpna.

Takzvané incidenční číslo bylo ke středě 9,4, v úterý připadalo zhruba 10,5 nakažených na 100.000 obyvatel za uplynulých sedm dní. Nejnižší je údaj v Královéhradeckém kraji těsně nad tři, nejvyšší v Libereckém pod hodnotou 18. Ve srovnání okresů je nejhorší situace na Českokrumlovsku se sedmidenním incidenčním číslem nad 40, žádný případ nákazy za poslední týden nezaznamenali na Písecku a Náchodsku.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se téměř týden drží pod hodnotou 0,7. K dnešku je na 0,65. Epidemie zpomaluje, pokud je reprodukční číslo pod hodnotou jedna, nad kterou bylo naposledy nakrátko v polovině dubna.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)