Školáci odloží roušky, zvýší se kapacita kulturních akcí či bazénů!

Škola, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

7. června 2021 20:05

Od úterý nebudou muset při výuce nosit roušky žáci ani učitelé ve všech krajích s výjimkou Zlínského, Jihočeského a Libereckého. Rozhodla o tom dnes vláda, oznámil na twitteru ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ve stejných krajích mohou odložit roušky také lidé v zaměstnání, pokud při něm mají své místo v kanceláři.

Povinnost nosit roušku se také nebude vztahovat na všechny předškoláky místo dosavadní výjimky pro děti do dvou let, řekl novinářům po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) před jednáním uvedl, že jeho strana bude usilovat o zrušení povinnosti mít zakrytý nos a ústa při výuce v osmi krajích s nejnižším incidenčním číslem. Vojtěch dříve navrhoval, aby povinnost roušek a respirátorů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku. Plaga ho ale oslovil s tím, že by roušky nemusely být povinné ve třídách při frontální výuce, pokud žáci sedí v lavicích.

Na twitteru Plaga uvedl, že o přestávkách a ve společných prostorách ve školách povinnost nošení roušek zůstává. Podle Vojtěcha se bude výjimka z nošení roušek na žádost ministerstva školství vztahovat také na zkoušky na vysokých školách či maturity, pokud se dodrží požadovaný dvoumetrový rozestup mezi účastníky.

Ve stejných krajích jako ve školách už nebude stát vyžadovat ani nošení roušek v zaměstnání. "Pokud je člověk na jednom pracovním místě a jsou tam pouze spolupracovníci," řekl Vojtěch. Změna se netýká společných prostor, jako jsou šatny či jídelny. Ochranu dýchacích cest není nutné nosit také u umělých koupališť, plaveckých bazénů, saun či solných jeskyní, dodal. Obecná výjimka už rovněž nebude platit jen pro děti do dvou let. "Nově se týká těch, které ještě nezahájily povinnou školní docházku," konstatoval ministr.

Zlínský, Jihočeský a Liberecký kraj jsou jedinými kraji, kde je takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel, nad hodnotou 30.

Zvýší se počet diváků na kulturních akcích, bude se na nich i jíst a pít

Od úterý 8. června se může zvýšit počet diváků na kulturních akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku. Po jednání vlády to ČTK sdělila mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi a na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že k prokázání bezinfekčnosti budou všude platit všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestné prohlášení. Na různé podmínky pro návštěvy restaurací a kulturních zařízení si v minulých dnech stěžoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Možnost prodávat občerstvení je zásadní zejména pro provozovatele multikin, podle nichž je fungování multikina bez prodeje občerstvení ztrátové.

Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity. Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

Stále bude pro návštěvníky platit nutnost mít zakryté dýchací cesty a prokázat se buď certifikátem o očkování, negativním testem či dokladem o prodělání nemoci covid-19.

Zaorálek protestoval proti tomu, že vláda koncem května umožnila restauratérům otevřít i vnitřní prostory za několika omezujících podmínek. Při návštěvě kina či divadla však dosud lidé museli mít buď test z profesionálního odběrového místa, potvrzení o prodělaném očkování či nemoci covid-19. Kinaři a provozovatelé divadel navíc nemohli stále prodávat občerstvení, byť v původním plánu schváleném vládou se počítalo, že se tato služba uvolní s otevřením vnitřních prostor restaurací. Zaorálek v té souvislosti mluvil o tom, že hlavní hygienička Pavla Svrčinová porušila dohody o rozvolňování.

Bazény či wellness budou moci od úterý naplnit kapacitu na 50 procent

Bazény, wellness centra či sauny budou moci od úterý podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) naplnit kapacitu na 50 procent. V provozech nebudou návštěvníci muset nosit roušky, prokazovat se nebude nutné výhradně profesionálně provedeným testem na koronavirus, ale například i potvrzením o jeho podstoupení ze zaměstnání. Vojtěch to dnes řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Zmíněné provozy mohly po nuceném uzavření v souvislosti s protiepidemickými opatřeními otevřít od 31. května. V bazénech a na koupalištích nyní platí limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. Lidé nemusejí mít zakrytá ústa a nos prakticky jen ve vodě. V saunách, wellness nebo solných jeskyních smí být kapacita naplněna na maximálně 30 procent.

Vstup do bazénů, wellness či saun byl nyní podmíněn negativním PCR nebo antigenním testem provedeném v oficiálním odběrovém místě. Nyní ministerstvo zdravotnictví sjednotilo podmínky, které platí třeba v restauracích. Uznatelné bude potvrzení od zaměstnavatele nebo čestné prohlášení zákonných zástupců dítěte o podstoupení testu ve škole. Mělo by být možné provést test i na místě pomocí samoodběrové sady. Vstup bude dále možný pro očkované a ty, kteří v posledních 180 dnech nemoc covid-19 prodělali.

Vláda znovu podmínky pro bazény změnila. Původně plánovala od 31. května uvolnit venkovní bazény a koupaliště za naplnění 50 procent kapacity. Na mimořádném jednání 28. května vzhledem k rozhodnutí Nejvyššího správního soudu rozhodla o možnosti otevřít i vnitřní bazény či sauny od posledního květnového dne. Některé provozy tak nestihly vše k fungování připravit a otevírají se zpožděním.

Bazény a bazénová centra i sauny patřily k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohly otevřít v prosinci.

Témata: Školství Zdravotnické roušky bazény kultura Divadla Vláda ČR