Denní nárůst nakažených za sobotu klesl! Počet případů koronaviru byl pod 200!

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. června 2021 9:54

V sobotu v Česku přibylo 152 případů nemoci covid-19, což je nejméně za sobotu od loňského 1. srpna. Nárůst byl téměř o třetinu nižší než minulý týden v sobotu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od loňského 1. března, kdy byli v Česku zaznamenáni první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje asi 1,66 milionu potvrzených případů covidu-19. V zemi zemřelo za celou epidemii 30.159 lidí s covidem-19. Denní nárůsty počtu nakažených koronavirem postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na 17.000. I denní počty úmrtí lidí s covidem-19 se snižují. V březnu se pohybovaly až kolem dvou stovek, zatímco v posledních dnech jsou už pouze v řádu jednotek.

Dnes mírně stouplo tzv. reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Ze sobotní hodnoty 0,76 se dostalo na zhruba 0,79. Přibližně kolem hodnot 0,7 až 0,8 číslo kolísá od začátku května.

Se zpomalením epidemie se v Česku v minulých týdnech postupně opět uvolnila protiepidemická opatření. V pátek ministerstvo zdravotnictví také oznámilo, že ani počty účastníků letních dětských táborů nebudou omezeny. Uvolňují se i omezení cestování. Německo v pátek oznámilo, že s účinností ode dneška vyřadí Českou republiku ze svého seznamu epidemicky rizikových zemí, na kterém bylo Česko kvůli pandemii od loňského září.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)