Každý ministr si tvrdí něco jiného? Roušky ve školách matou Čechy!

Covid-19, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. června 2021 9:01

Češi jsou z jednání vlády pořádně zmateni. Vyplývá to z jejich dotazů na sociálních sítích, kde spekulují nad tím, jestli jsou roušky ve školách nadále povinné, či nikoliv. Zatímco ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdí, že jejich nošení zatím neskončí, ministr školství Robert Plaga říká opak.

Vojtěch dříve navrhoval, aby povinnost roušek a respirátorů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku. Ministr školství ho ale oslovil s tím, že by roušky nemusely být povinné ve třídách při frontální výuce, pokud žáci sedí v lavicích.

"Budeme o tom ale ještě jednat i na základě vývoje epidemické situace, slíbili jsme si s panem ministrem školství, že se k tomu vrátíme v příštím týdnu," řekl dříve ministr. Od pondělí podle něj změna nebude, ten den by se o tom teprve mělo jednat, dodal.

Plaga ale uvedl, že věří, že žáci nebudou muset mít roušky aspoň při výuce do konce školního roku. Podle něj je pochopitelný požadavek, že na chodbách či v šatnách by žáci roušky mít měli.

Dodal však, že od příštího týdne by povinnost nosit roušky při frontální výuce ve třídě být nemusela. Přesto nyní platí, že od pondělí jsou roušky ve školách nadále povinné.

Na sociálních sítích lze přesto nezřídka narazit na zmatené rodiče, kteří neví, jaké nařízení je od pondělí v platnosti. Situaci nepomáhá ani fakt, že už od úterý se může vše změnit.

"Už by si mohli konečně vybrat!" tvrdí například jedna z uživatelek Facebooku. Další se pozastavuje nad tím, proč se ministři vyjadřují, když neví nic jistě.

Další nemalé množství diskutujících už v rouškách nespatřuje žádný smysl. Vzhledem k počtům nakažených se domnívají, že jejich nošení je během přicházejícího léta spíše utrpením než pomocí.

Témata: Zdravotnické roušky Školství