Střelba v Domažlicích! Muž pálil po lidech kolem, pak se zastřelil!

Policie ČR, ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

10. dubna 2018 12:11

Psychiatrický pacient v azylovém domě v Domažlicích postřelil dva policisty a pak se sám střelil do hlavy. Na místě zemřel. Pacient byl klientem domova asi rok a donedávna byl bezproblémový. Dnes měl být po zhoršení stavu převezen k hospitalizaci.

Psychiatrický pacient v azylovém domě nespolupracoval s naší RZP (rychlá zdravotnická pomoc) posádkou, nejevil známky agresivity, uvedla prvotní informace Andrea Divišová z krajské zdravotnické záchranné služby.

Záchranáři si proto přizvali k asistenci policejní hlídku, aby mohli muže převézt do nemocnice. Muž přitom postřelil dva policisty a pak sám sebe. Policejní mluvčí neuvedla, kde muž vzal zbraň, ani jak byli policisté zraněni. Oba postřelení jsou v péči lékařů Domažlické nemocnice.

Incident se stal v charitním azylovém domě v Kozinově ulici, jeho vedoucí Jiří Svoboda pouze potvrdil, že na místě zasahuje policie a záchranná služba.

Psychicky nemocný muž, nejspíš schizofrenik, byl klientem azylového domu asi rok. "Byl plně kompenzován, jeho stav byl plně stabilizován a spolupracoval na odstranění svých problémů. Hledala se cesta, jak mu pomoci. Zhruba před pár dny přestal brát léky a stav byl komplikovanější," popsal ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

Mužův stav se zhoršil v noci na dnešek, ráno byl proto přivolán psychiatr. "Bylo rozhodnuto, že je třeba toho pána neprodleně odvézt na vyšetření a hospitalizovat," uvedl Lodr. Muž podle něj odmítl nastoupit do sanitky, proto musela být přivolána policie.

Postřelení policisty ve službě je v České republice poměrně výjimečné. V posledních deseti letech použil střelnou zbraň například v září 2008 několikanásobný vrah Roman Postl, který v Ústeckém kraji při útěku zastřelil osmadvacetiletého policistu.

O rok později při přestřelce v pražských Řeporyjích zemřeli kriminalista a recidivista, policistu zasáhla odražená kulka ze služební zbraně. V březnu 2012 byli při zatýkání dvojice lupičů na jihu Čech u hranic s Rakouskem zraněni dva policisté, podle všeho je zranily odražené kulky.

Témata: Střelba v ČR Policie ČR