Roušky ve školách: Vojtěch řekl, jak to bude příští týden!

Respirátor FFP2, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

4. června 2021 19:49

Povinnost pro žáky mít kvůli koronaviru zakrytý nos a ústa při výuce v pondělí neskončí, řekl dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v České televizi (ČT). Možnost zrušení povinnosti od příštího týdne zmínil počátkem tohoto týdne ministr školství Robert Plaga (za ANO). Vojtěch uvedl, že s Plagou a hygieniky by měl v pondělí znovu jednat, záležet bude na vývoji epidemiologické situace.

Vojtěch dříve navrhoval, aby povinnost roušek a respirátorů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku. Ministr školství ho ale oslovil s tím, že by roušky nemusely být povinné ve třídách při frontální výuce, pokud žáci sedí v lavicích. Tento návrh dnes Vojtěch označil za kompromisní variantu. "Budeme o tom ale ještě jednat i na základě vývoje epidemické situace, slíbili jsme si s panem ministrem školství, že se k tomu vrátíme v příštím týdnu," řekl. Od pondělí podle něj změna nebude, ten den by se o tom teprve mělo jednat, dodal.

Podle Vojtěcha jsou názory odborníků různé. "Například jsem mluvil s panem docentem (Rastislavem) Maďarem, který je spíše zastáncem toho, že by roušky měly být zachovány," řekl. Vývoj epidemie je podle ministra v současnosti stále příznivý. Připomněl ale zároveň, že od počátku tohoto týdne vláda dál rozvolnila opatření proti šíření nákazy a s vyhodnocením této změny bude dobré počkat dva týdny.

Plaga v pondělí uvedl, že věří, že žáci nebudou muset mít roušky aspoň při výuce do konce školního roku. Podle něj je pochopitelný požadavek, že na chodbách či v šatnách by žáci roušky mít měli. "Ale myslím si a mám takový příslib pana ministra Vojtěcha, že nejpozději příští pondělí na základě konkrétních dat si opět sedneme a v ideálním případě od příštího týdne, od příštího úterka by ta povinnost nosit roušky při frontální výuce ve třídě být nemusela," uvedl ministr školství. Vyhodnocení chtěl nechat na ministerstvu zdravotnictví.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová dříve uvedla, že vláda by o odložení ochrany dýchacích cest ve školách mohla rozhodnout asi dva týdny po 24. květnu, tedy právě příští týden. Návrh k odložení roušek ve školách, alespoň pro menší děti, chtěl již dříve nadnést premiér Andrej Babiš (ANO).

Témata: Zdravotnické roušky Školství Adam Vojtěch (ANO)