Katastr nemovitostí a omezení? Právník má jasno!

Katastrální úřad

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. května 2021 19:15

Zrušení možnosti anonymního nahlížení do katastru nemovitostí je nezákonné a navíc sníží úroveň ochrany soukromí i osobních údajů. Tvrdí to advokát Petr Novotný.

Anonymní uživatelé nebudou mít v internetovém katastru nemovitostí od června přístup ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení, dostanou se pouze k základním údajům. Kompletní údaje budou dostupné jen přihlášeným uživatelům pomocí dálkového přístupu do katastru nebo přes portál eIdentita, který ale podle Novotného reálně využívá jen malý zlomek občanů.

„Přístup k informacím je jedním ze základních principů demokratického právního státu. Omezovat ho lze pouze v souladu se zákonem, v případech, kdy to nejde jinak, a pouze na nezbytnou dobu. Katastr nemovitostí je ze zákona veřejný, občané mají právo do něj nahlížet bez nutnosti identifikace,“ uvedl Novotný, který zastupoval obyvatele pražského Zeleného údolí ve sporu o pozemky pod jejich byty či domy a hájil také například nájemníky v Písnici před prodejem sídliště novému investorovi.

Úřad rozhodnutí zdůvodnil extrémním nárůstem počtu přístupů, které podle něj z velké části tvořilo nezákonné vytěžování databáze softwarovými roboty. Novotnému vadí i forma, jakou úřad o změnách informoval – na webu nahlížení do katastru nemovitostí v dubnu prezentoval jako upozornění uživatelům aplikace, jiným způsobem chystanou novinku neoznámil. „Připravovaná změna je nezákonná, navíc prováděná plíživě formou technické úpravy databáze,“ podotkl advokát.

Témata: Katastrální úřad