DŮCHODY POROSTOU?! Vláda odhlasovala zvýšení! Kolik důchodci dostanou?

Důchdoci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. května 2021 17:33

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchody by se mohly v lednu po zákonné valorizaci zvýšit ještě o dalších 300 korun. Návrh důchodové novely dnes schválila vláda. ČTK to oznámilo tiskové oddělení ministerstva práce. Aby zákon s mimořádným přidáním začal platit, musí ho schválit Parlament a podepsat prezident. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po jednání kabinetu řekla, že výdaje už zapracovala do prvního návrhu rozpočtu na příští rok.

Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela letos na konci prvního čtvrtletí 2,86 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Průměrná starobní penze činila 15.351 korun.

Podle ministerstva by starobní důchod podle zákonných pravidel od ledna měl vzrůst v průměru o 458 korun. Dalších 300 korun navíc by podle navrhované normy mělo putovat do zásluhové části důchodu. Navýšení by tak bylo trvalé a částka by každý další rok při valorizaci o určité procento rostla. Podle propočtů resortu práce by příští rok na toto dodatečné přidání bylo potřeba 10,6 miliardy korun navíc, v příštích třech letech pak celkem 32,6 miliardy Kč.

Podle Schillerové kabinet návrh dnes schválil jednomyslně. "Důchodci jsou pro tuto vládu jednoznačnou prioritou. Já jsem položku 10,6 miliardy už zapracovala do prvního návrhu státního rozpočtu," uvedla ministryně financí. Podotkla, že musela seškrtat jiné výdaje, "aby na tuto položku bylo".

Někteří opoziční poslanci už řekli, že novelu s ohledem na stav státního rozpočtu a ekonomickou situaci Česka nepodpoří. Uvedli, že nechtějí dál prohlubovat schodky. Zmínili i předvolební uplácení voličů. Návrh kritizovali také ekonomové. Podle nich je nesystémový a do budoucna ještě zhoršuje udržitelnost penzijní soustavy.

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) by přidání mělo pomoci hlavně osamělým lidem a invalidům. "Vše se neuvěřitelně zdražuje a pravděpodobně bude. Ulehčí jim to život (300 korun navíc)," řekla dnes před jednáním kabinetu Maláčová.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků. Mimořádné přidání ministerstvo zdůvodnilo v podkladech k novele tím, že očekávaný růst penzí bude nižší než v posledních letech.

Maláčová uvedla, že by kritici vládního plánu neměli vyvolávat v seniorech a seniorkách kvůli mimořádnému přidání špatné svědomí. "Je naší povinností postarat se o naše rodiče a prarodiče, kteří vybudovali tuto zemi a předali nám ji v takovém stavu, v jakém je. Pevně doufám, že my ji budeme našim dětem předávat v minimálně podobně dobrém stavu," řekla ministryně.

Příští rok by bylo na dodatečné navýšení potřeba 10,6 miliardy. V roce 2023 by to pak bylo 10,9 miliardy a v roce 2024 zhruba 11,1 miliardy. Státní rozpočet skončil loni v deficitu 367 miliard. Letos za první čtyři měsíce se propadl o 192 miliard korun. V minusu je podle údajů ministerstva financí i systém důchodového pojištění. Na konci dubna jeho schodek činil 10,7 miliardy korun. Loni deficit důchodového systému dosáhl 40,6 miliardy Kč.

Babišova vláda prosadila vyšší růst důchodů, než nařizuje zákon, i v předchozích letech. V lednu 2019 se průměrný starobní důchod zvýšil podle zákona o 600 korun a k tomu ještě o 300 korun. Loni se v lednu podle zákona přidalo v průměru 749 korun a k tomu navíc 151 korun. Důchodci a důchodkyně pak ale dostali ještě mimořádný covidový bonus 5000 korun, o kterém kabinet rozhodl krátce před krajskými volbami. Opozice také poté loni mluvila o uplácení voličů.

Témata: důchody Vláda ČR