Babišovi hrozí soud! Policie navrhla obžalobu premiéra v kauze Čapí hnízdo!

Andrej Babiš 7

Autor: stars24.cz, ČTK

31. května 2021 13:55

Policie dnes navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Mayerovou v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Návrhem se nyní bude zabývat dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, může podat obžalobu, ale i zastavit trestní stíhání nebo věc vyřídit jinak. Premiér dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoli nezákonného, jeho aktuální vyjádření ČTK shání.

Mayerová, která nyní používá své dívčí příjmení Nagyová, ČTK řekla, že se k věci nebude vyjadřovat. "Já to ponechám už bez komentáře, k tomu není co říct," řekla. V minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.

"Dnešního dne byl ve věci mediálně označované jako kauza Čapí hnízdo předložen spisový materiál společně s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby dozorovému státnímu zástupci. Předložený spisový materiál má rozsah čítající přes 34.000 listů a státní zástupce se jím bude nyní zabývat, aby mohl rozhodnout, zda ve věci podá obžalobu, zastaví trestní stíhání či vyřídí věc jinak," uvedl v tiskové zprávě Cimbala.

Mluvčí doplnil, že o způsobu vyřízení věci bude veřejnost informována prostřednictvím sdělovacích prostředků. "V průběhu studování spisového materiálu a zpracovávání věci státním zástupcem nebudeme poskytovat další a bližší informace," dodal Cimbala.

Podstatou kauzy je to, že farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert, v prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Na dotaci by jako součást Agrofertu farma neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů.

Původně policisté v kauze obvinili více lidí včetně členů Babišovy rodiny a tehdejšího místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka. Stíhání Faltýnka a dalších tří lidí zrušil Šaroch v květnu 2018. Předloni zastavil stíhání všech zbylých obviněných včetně Babiše, přestože policie stejně jako nyní navrhovala podání obžaloby.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Mayerové, podle něj bylo řízení v jejich případě zastaveno nezákonně a předčasně. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo. Zeman v polovině května oznámil svou rezignaci, mandát mu zanikne k 30. červnu.

Témata: Andrej Babiš Čapí hnízdo Policie ČR