Poslední člen Berdychova gangu v Česku! Policie ho přivezla z USA!

Jaromír Prokop (člen Berdychova gangu)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. května 2021 19:38

Čeští kriminalisté dnes přivezli z USA Jaromíra Prokopa, posledního člena takzvaného Berdychova gangu, odsouzeného za únos a smrt zlatníka z roku 1996 a loupežná přepadení dalších lidí. Na twitteru to uvedla policie. Americká policie po spolupráci s českými vyšetřovateli Prokopa dopadla loni na jaře, český soud mu už dřív v jeho nepřítomnosti uložil 13,5 roku vězení.

Policie na twitteru uvedla, že dnes odpoledne se pro ni po letech definitivně uzavřel případ Berdychova gangu. "Letadlo s posledním z odsouzených dnes ve 13:10 hodin přistálo na pražském letišti a poslední ´Berdychovec´ je za mřížemi," napsala. Muž skončil v jedné z pražských věznic, napsala na webu mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Prokopa nejmenovala, oznámení ale připojila ke starší zprávě o jeho zadržení v USA.

Prokopa policie ve Spojených státech dopadla loni v dubnu, skrýval se v okolí Seattlu. Ministerstvo spravedlnosti ještě před tím zažádalo o Prokopovo vydání do ČR. Žádost o extradici posuzuje americké ministerstvo spravedlnosti, rozhoduje pak o ní soud a po něm ještě ministr zahraničních věcí USA.

Gang pojmenovaný po Davidu Berdychovi měl podle pravomocného rozsudku na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. Uprchlý Prokop byl odsouzen za stejné činy jako Berdych. Loni se při zadržení prokázal falešným průkazem. Rendlová tehdy uvedla, že Prokop v USA používal desítky padělaných dokladů a vedle padělání se dopouštěl majetkové trestné činnosti.

Kauza takzvaného Berdychova gangu bývá označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Skupina desítek lidí kolem Davida Berdycha si svou trestnou činností přišla údajně na více než 100 milionů korun, první zločiny podle žalobců spáchala v roce 1995. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové pozatýkali velkou část podezřelých. V souvislosti s činností skupiny bylo dosud obžalováno nebo obviněno přes 50 lidí.

Jako poslední ze skupiny zůstal ve vězení Berdych odsouzený na 15 let za loupeže a únosy. Soud jej podmínečně propustil z vězení v červnu 2015 poté, co si odpykal více než dvě třetiny trestu.

Témata: Jaromír Prokop (člen Berdychova gangu) Kauza: Berdychův gang