Testy v pondělí odhalily o třetinu méně nakažených než před týdnem!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

25. května 2021 9:09

Testy v Česku v pondělí potvrdily 695 případů koronaviru, podobné množství jako v pátek a o víc než třetinu méně než před týdnem. Počet nakažených za poslední týden přepočtený na 100.000 obyvatel klesl na 43, o den dřív to bylo 47. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Zpomalování epidemie ukazuje také incidenční číslo v jednotlivých krajích. Ve Zlínském kraji, který zůstává nejvíce zasažený, kleslo z 69 na 66 případů nákazy na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, v nyní nejlepším Karlovarském kraji z 15 na 11.

Celorepublikové reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, zůstalo k dnešku pátý den po sobě na hodnotě 0,7. Pokud je číslo menší než jedna, což platí od poloviny dubna, epidemie zpomaluje.

Od počátku loňského března, kdy se v ČR objevily první případy koronaviru, se nákaza prokázala u téměř 1,659 milionu lidí. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 30.041 pacientů. Ve dvou z posledních tří dnů bylo úmrtí méně než deset, což se stalo poprvé od loňského září.

Díky slábnutí epidemie mohla vláda od pondělí plně otevřít školy, s omezujícími podmínkami se také po měsících uzavření vrátila do provozu kina, divadla a koncertní sály, pro rekreační účely se znovu otevřely hotely, penziony a další ubytovací zařízení. Od začátku příštího týdne mohou podle pondělního rozhodnutí kabinetu začít fungovat venkovní bazény a koupaliště, limit pro sport, shromáždění či oslavy se zvýší na 75 účastníků uvnitř a 150 venku. Možné opět budou také skupinové prohlídky památek či muzeí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování