První americký konvoj roku 2021 přijel do Česka! Už sem míří další

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. května 2021 15:55

Do Rančířova na Jihlavsku dnes časně ráno dorazila první část konvoje amerických vojáků, kteří přes Česko přejíždí z Německa na cvičení NATO v Maďarsku. Přespí zde ve stanovém táboře, který pro ně postavili čeští vojáci.

Na české území vstoupili Američané u Rozvadova v sobotu krátce po 20:30, do Rančířova první vozidla dorazila dnes několik minut po 4:00. Na cestu se opět vydají večer, Českou republiku opustí na hraničním přechodu v Břeclavi. Další dvě části konvoje do Česka přijedou dnes a v pondělí večer.

Každá část konvoje je rozdělena na menší skupiny, aby se omezil vliv na silniční provoz. V noci na dnešek Českem projížděly čtyři takové skupiny. První tři do Rančířova dorazily podle plánu, čtvrtá nabrala kvůli pomalé jízdě několikahodinové zpoždění.

Do Rančířova podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové dorazila krátce před 11:30. Pokud by podobné zpoždění nabraly v pondělí či úterý, tedy ve všední dny, i další konvoje, byly by podle mluvčí v době dopravní špičky odkloněny na záchytné parkoviště. V jízdě by pokračovaly po zklidnění provozu.

Celkem se přes Českou republiku přesune asi 700 amerických vojáků, kteří s sebou budou mít podle Johna Ambelanga, mluvčího 2. jezdeckého pluku (2nd Cavalry Regiment) z Vilsecku asi 150 kusů techniky. České zdroje uvádějí až 190. Míří na cvičení Saber Guardian 2021, které je součástí aliančního cvičení NATO Defender Europe 2021.

Témata: Americká armáda (U.S. ARMY) Česká republika