Certifikát po očkování: K čemu bude sloužit?

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. května 2021 13:55 | Aktualizováno: 23. května 2021 22:00

Ministerstvo zdravotnictví připravilo změny v zákoně o ochraně veřejného zdraví a pandemickém zákoně, které umožní vydávání certifikátů o prodělané nákaze covidem-19 v nedávné době, negativním testu či očkování. Je třeba i pro zavedení covid pasů připravovaných Evropskou unií.

"Cílem návrhu zákona je stanovit právní rámec pro vydávání certifikátů fyzickým osobám osvědčujících skutečnost, že byly očkovány proti onemocnění covid-19, prodělaly onemocnění covid-19 nebo byly testované na přítomnost viru SARS‑CoV‑2 nebo jeho antigenu," píše se v dokumentu.

Certifikátem bude možné v Česku prokázat bezinfekčnost tam, kde to bude vyžadováno, například na hromadných kulturních či sportovních akcích, pro využívání některých služeb nebo místo testu v zaměstnání. Ministerstvo v mimořádném opatřením stanoví, kde bude využíván.

"Platí, že je možné tento certifikát získat na jedné straně tím systémem přes stávající systém ministerstva zdravotnictví, ale postupně bude i možnost získávání certifikátu přes CzechPointy. Přechodná doba, kdy bude možno používat oba systémy, je do konce tohoto kalendářního roku, potom by to v souladu s platnými zákony přešlo na systém CzechPointů," řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Návrh zákona reaguje i na připravované nařízení Evropské unie. Podle něj by měl být vytvořený společný rámec pro vydávání a ověřování certifikátů o očkování, testování a prodělání nákazy nazvaný "Digitální zelený certifikát" (Digital Green Certificate). Jeho zavedení pro usnadnění cestování mezi zeměmi EU předpokládá ministerstvo v nejbližších týdnech, zřejmě od 1. července.

Témata: očkování