ZMĚNY od pondělí: Do škol se vrátí všichni studenti, otevřou kina a odstartuje kultura!

Kino, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. května 2021 8:33

Ve školách se od pondělí opět zmírní režim protikoronavirových opatření. K plně prezenční výuce se vrátí zbytek základních škol a přidají se i střední školy, kde zároveň začnou státní maturity. Teoretickou výuku budou moct obnovit rovněž vysoké školy, které ale už budou mít v řadě případů zkouškové období. Po několika měsících se také budou znovu konat kulturní akce v uzavřených prostorách.

Rozvolní se režim základních uměleckých škol (ZUŠ) a středisek volného času. Povinné budou ve školách dál roušky a testování na covid-19, jeho frekvence se ale třeba v základních a základních uměleckých školách bude lišit. Desetičlenné skupiny dětí v kroužcích a ZUŠ se budou moct scházet i bez testu.

První stupeň základních škol se vrátil k prezenční výuce od 17. května. Druhý stupeň se učí plně prezenčně zatím v Praze a šesti dalších krajích, kde byla v uplynulých týdnech lepší epidemická situace. Ve zbývajících sedmi krajích se třídy na druhém stupni dosud střídaly po týdnu doma a ve škole, běžnou prezenční výuku budou mít od 24. května. Týká se to krajů Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého, Moravskoslezského, Jihomoravského a Zlínského a Vysočiny. Podle statistik ministerstva školství tam chodí na druhý stupeň 214.381 dětí. Základní školy v ČR mají přibližně 962.000 žáků, z nichž kolem 407.000 je na druhém stupni.

K teoretické výuce se do lavic od pondělí vrátí rovněž asi 361.919 středoškoláků z celé ČR. Dosud mohlo mít zhruba 300.000 z nich ve škole jen praktickou výuku. Například gymnazisti seděli v lavicích naposledy týden v prosinci a předtím do půlky října. Přibližně 70.000 maturantů začne v pondělí skládat státní didaktické testy z matematiky nebo z angličtiny. V úterý budou pokračovat povinným testem z češtiny a ve středu se budou konat testy pro studenty, kteří se přihlásili k dalším cizím jazykům nebo dobrovolné těžší zkoušce z matematiky. Testů se nebude účastnit asi 90 procent maturantů ze zdravotnických škol, kde mohli požádat o výjimku kvůli pomoci s covidem-19 v nemocnicích.

Znovuotevření vysokých škol už asi velký vliv na výuku v tomto akademickém roce mít nebude. Podle předsedy České konference rektorů Petra Skleničky již na univerzitách semestr skončil nebo v nejbližší době skončí. Pro vysoké školy je podle něj podstatné hlavně to, že vláda už dříve umožnila prezenční praktickou výuku, která se nedá na dálku nahradit. V souladu s nařízením vlády bude možné od pondělí otevřít pro všechny studenty také ubytování na kolejích, zástupci vysokých škol ale neočekávají, že by se proti minulým týdnům zájem o návrat studentů na ně výrazně zvedl. Rektoři doufají v to, že v běžném režimu výuky se studenti budou moci sejít na podzim.

V ZUŠ a střediscích volného času bude možná někde působit komplikace podmínka testu na covid-19 pro skupiny nad deset dětí. Žákům se sice budou uznávat výsledky testů ze základních či středních škol, kde se budou dělat antigenní testy jednou týdně či PCR testy jednou za dva týdny. Pro ZUŠ ale nemá být test starší 72 hodin a PCR test bude platit sedm dní.

Divadla mohou od pondělí hrát pro diváky, začnou pozvolna

Od pondělí 24. května se budou moci v České republice po několika měsících znovu konat kulturní akce v uzavřených prostorách. V divadelních sálech, kinosálech či na koncertech může být najednou maximálně 500 lidí, kapacita sálu musí být využita jen z poloviny a všichni diváci musejí sedět a mít respirátor. Musejí mít také potvrzení o negativním testu, o tom, že prodělali covid-19 maximálně před třemi měsíci nebo mají třítýdenní odstup od první dávky očkování.

Z kin se chystají otevřít spíše jednosálová kina, multiplexy čekají, až budou moci prodávat občerstvení. Pražská divadla se možnosti přivítat diváky naživo chápou jen pozvolna, první představení se na několika málo scénách objeví během týdne. Zástupci českých divadelníků apelovali na vládu, aby stejně jako restauratéři nemuseli po lidech potvrzení požadovat, zatím však na nich tato povinnost zůstala.

V úterý se odehraje první představení v šapitó,které na holešovickém Výstavišti připravili organizátoři sdružení kolem souboru Cirk La Putyka a prostoru Jatka 78. Zastřešená scéna bude až do konce září nabízet prostor mimo jiné souborům Dekkadancers, Městských divadel pražských, Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Minoru a Vosto5.

Divadlo Alfred ve dvoře otevře své brány prvním divákům 26. května, kdy uvede nonverbální představení Teď když mám dům spálený na popel, vidím lépe na měsíc, které kombinuje živé herce a loutky.

Zřejmě prvním divadlem v metropoli, které nabídne po rozvolnění premiéru nového díla, bude Švandovo divadlo. Publikum přivítá 29. května premiérou hry Ať vejde ten pravý nastudovanou podle známé předlohy na pomezí severské detektivky, upírské romance a psychologického dramatu. Divadlo Na zábradlí plánuje jako první uvést 4. června inscenaci Kleopatra souboru 8lidí, která ale do značné míry počítá s účastí diváků venku v okolí divadla.

Národní divadlo již před časem avizovalo, že začne hrát v červnu. Začne hned 1. června Audiencí u královny, opera začne 5. června Toscou a balet 8. června Labutím jezerem. První česká scéna bude nabízet premiéry, výběr z repertoáru svých souborů i několik mimořádných koncertů a hostování. ND neplánuje hrát venku, u nastudovaných inscenací k tomu podle ředitele Jana Buriana mimo jiné nemá uzpůsobenou scénografii ani kostýmy.

Mnohá divadla pokračují ještě na konci května a počátkem června v on-line programu. Studio DVA všechna svá představení naplánovaná na květen přesouvá na podzim, od června bude hrát na několika venkovních scénách, kromě Vyšehradu a tvrzi Divice také na holešovickém Výstavišti a Libeňském zámečku.

Také až od 4. června bude hrát Divadlo Viola, začne Vančurovým Rozmarným létem. Na červen plánuje kromě repríz předpremiéru inscenace Jacques Prévert: Pro tebe má lásko a v červenci bude hrát pod širým nebem na festivalu Dejvice v Praze. Divadlo na Vinohradech začne uvádět svá představení přesunutá z doby, kdy byla divadla zavřená, v polovině června. V červenci se také vinohradská scéna rozhodla pro hraní pod širým nebem a bude ve Valdštejnské zahradě uvádět Romea a Julii.

Témata: Školství Kina Divadla