Návštěvy v nemocnicích: Od kdy budou opět možné?

Nemocnice, ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

11. května 2021 12:32

Od pondělí 17. května budou v nemocnicích znovu povoleny návštěvy. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). U lůžek akutní péče byly zakázány od konce ledna. Výjimkou byly porody, návštěvy u dětí nebo v hospicích.

Ministr uvedl, že návštěvy jsou povoleny s hygienickými pravidly. Při posledním povolení návštěv v lednu byly možné jen s respirátorem FFP2, směly trvat nejdéle půl hodiny a přijít mohly nejvýše dvě osoby.

Už loni v listopadu byly znovu povoleny návštěvy v domovech pro seniory a dalších pobytových zařízeních sociálních služeb. Podmínkou je kromě respirátoru také negativní výsledek testu na covid-19. Za stejných podmínek jsou aktuálně povoleny návštvy v zařízeních dlouhodobé a následné péče, tedy například léčebnách dlouhodobě nemocných, hospicech, psychiatrických nemocnicích nebo rehabilitačních ústavech.

Návštěvy v nemocnicích byly kvůli covidu-19 zakázány už loni na jaře a znovu od září. Velká debata se vedla zejména kvůli přítomnosti více členů rodiny u hospitalizovaných dětí nebo přítomnosti otců u porodů. Rozhodnutí většinou ministerstvo nechalo přímo na zdravotnických zařízeních a jejich technických možnostech.

Témata: nemocnice Petr Arenberger