Výbuch bioplynové stanice: V Dětřichově začalo vyšetřování!

V Dětřichově u Moravské Třebové hořela bioplynová stanice. (4.5.2021)

Autor: stars24.cz, ČTK

5. května 2021 13:00

V areálu bioplynové stanice v Dětřichově u Moravské Třebové začalo ráno vyšetřování úterního požáru, při němž jedna z nádrží s plynem vybuchla. Škoda odhadem přesáhne jeden milion korun. Vyšetřovatelé včetně odborníků z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč budou na místě i ve čtvrtek, řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Požár v úterý likvidovalo devět hasičských jednotek včetně dvou profesionálních. Jedna z nádrží explodovala a silná plastová plachta umístěná na poškozené nádrži se rozletěla zhruba do stometrové vzdálenosti. Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, bylo nutné zřídit kyvadlovou dopravu vody na místo zásahu. Hasiči museli pomocí termokamery vyhledat všechna ohniska a následně je dohašovat, a to i pomocí výškové techniky. Další nádrž plnou plynu museli ochlazovat, jejich práci komplikovaly silné poryvy větru.

Hasiči zásah ukončili v úterý v 22:30. "Večer jsme tam měli manipulátor a byly strženy zbytky plachty z poškozené nádrže. Na místě budeme i ve čtvrtek," uvedla Horáková.

Podle prvotních informací se při požáru zranili tři lidé, nadýchali se jedovatých zplodin hoření, nebo se popálili. Zdravotníci ale na místě museli ošetřit jen jednoho člověka s povrchovým zraněním, řekl ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Podobný požár hasiči nelikvidovali poprvé "V roce 2013 hořela i bioplynová stanice v Litomyšli," řekla Horáková.

V bioplynové stanici se řízenou fermentací přeměňuje biomasa na bioplyn. Zpracovávat se v ní dají tekuté a pevné výkaly hospodářských zvířat, travní a kukuřičná siláž či pivovarské mláto.Při spalování bioplynu v kogenerační jednotce vzniká elektřina a teplo.

Témata: Požáry Hasiči Pardubický kraj