V neděli přibylo nejméně nakažených od začátku loňského září!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

3. května 2021 9:20

Laboratoře v Česku v neděli potvrdily 504 nových případů onemocnění covid-19, v mezitýdenním srovnání je to zhruba o 320 méně a je to nejnižší denní přírůstek od loňského 6. září. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví. Víkendové přírůstky bývají nižší, méně se totiž testuje.

Zdravotníci v neděli naočkovali proti koronaviru 19.796 lidí, proti předchozí neděli je to sice nárůst přibližně o 1400, nicméně za minulý týden je to nejnižší počet vykázaných dávek vakcíny v jednom dni.

Od loňského března se nákaza v zemi potvrdila u více než 1,6 milionu lidí. Z toho 29.365 pacientů s potvrzenou nemocí covid-19 zemřelo. Další aktuální údaje, například o počtu hospitalizovaných či případů na 100.000 obyvatel za týden, zveřejňuje ministerstvo později.

V posledních týdnech se epidemická situace v ČR zlepšuje. K jejímu zvládnutí má mimo jiné přispět očkování proti koronaviru. Od jeho zahájení na konci loňského roku zdravotníci aplikovali 3,2 milionu dávek vakcíny, plně očkováno je 1,012 milionu lidí. Minulý týden v pracovní dny zdravotníci v průměru podali téměř 66.000 dávek vakcíny. Nejvíce jich aplikovali ve čtvrtek, přes 77.000, což bylo nejvíce v jednom dni od začátku vakcinace.

Spolu se zlepšováním situace ohledně šíření koronaviru pomalu klesá i zátěž nemocnic a většina nemocnic se zvolna vrací i k neakutním operacím a dosud odkládané péči. K dnešnímu ránu bylo podle ministerstva volných 28 procent lůžek s umělou plicní ventilací a 30 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, stouplo k dnešku na 0,89 z 0,88. Pod zlomovou hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie, je 19 dní po sobě.

S ohledem na lepšící se koronavirovou situaci vláda přistoupila ode dneška k dalšímu uvolnění protiepidemických opatření. Dnes se tak otevřely po delší době kadeřnictví a další provozovny spojené s péčí o tělo a o zvířata, které byly kvůli epidemii dosud zavřené. V Praze a šesti krajích s nejpříznivější epidemickou situací se navíc vracejí do lavic žáci druhého stupně základních škol, zatím rotačně. Otvírají se tam také galerie a muzea. Ze tří na sedm ode dneška stoupne počet krajů, kde mohou do mateřských škol chodit všechny děti.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví očkování