Co bude potřeba k návštěvě kadeřníka? Vláda to definitivně vyjasnila!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

29. dubna 2021 21:31 | Aktualizováno: 30. dubna 2021 21:53

Personál ve službách spojených s péčí o tělo, které mohou od pondělí obnovit provoz, budou smět u klientů uznávat kromě dokladů o negativním testu na koronavirus z certifikovaných odběrových center i doklad zaměstnavatele o provedeném antigenním testu, případně čestné prohlášení o testu ze školy.

Povoleno bude zároveň podrobit samotestu zákazníka přímo v provozovně. Vyplývá to z mimořádného opatření, které na dnešním mimořádném jednání schválila vláda.

Kadeřnictví, manikúry, pedikúry, kosmetické salony nebo masáže budou moci od 3. května znovu ve svých provozovnách přivítat zákazníky. Obsluha může v jeden čas poskytovat službu vždy jen jednomu zákazníkovi. Mezi místy, kde jsou klienti obsluhováni, musí být rozestup minimálně dva metry.

Lidé, kteří budou chtít služeb využít, se budou moci prokázat několika typy testů a potvrzení. Profesionálně provedený PCR test bude platit sedm dní od odběru, antigenní test provedený na certifikovaném místě bude možné využít 72 hodin. Vláda původně počítala, že jiné testy nebudou moci služby uznávat, informovala o tom v pondělí. Podnikatelé ale upozorňovali, že tato podmínka negativně ovlivní poptávku a tedy i tržby. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger poté v úterý večer uvedl, že použitelné budou i testy z práce či školy.

Platné tak bude i potvrzení od zaměstnavatele, že pracovník podstoupil nejdéle před 72 hodinami test určený pro sebetestování nebo povolený ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem. Klient bude smět předložit čestné prohlášení, resp. čestné prohlášení jeho zákonného zástupce, že antigenní test absolvoval nejdéle před třemi dny.

Provedení samotestu v provozovně je také povolené, podle Arenbergera by to ale mělo být spíše výjimečné řešení. Takový test navíc bude pole něj platit vždy jen jednorázově na daném místě. Nebude možné se nechat otestovat v kadeřnictví a stejný test posléze uplatnit ještě v jiné provozovně, například na kosmetice. Resort zdravotnictví podle Arenbergera doporučuje vždy upřednostnit profesionální odběr, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády.

V soukromém i veřejném sektoru se zaměstnanci, kteří docházejí do zaměstnání, musejí pravidelně testovat jednou za sedm dní. Ve školách bylo testování dosud závazné dvakrát týdně. Od pondělí se pedagogičtí a nepedagogičtí zaměstnanci škol a žáci prvních stupňů základních škol budou testovat antigenními testy na covid-19 jen jednou týdně, žáci druhých stupňů dvakrát za týden.

Ve veřejných odběrových centrech mají lidé nárok na bezplatné, resp. hrazené ze zdravotního pojištění, provedení antigenního testu jednou za tři dny. PCR test lze podstoupit zdarma jen se žádankou od lékaře.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vlasy