Testy ke kadeřníkovi? Mohlo by stačit čestné prohlášení!

Vlasy - ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

28. dubna 2021 17:57 | Aktualizováno: 28. dubna 2021 22:12

Doklad o podstoupení testu na koronavirus v certifikovaném odběrovém centru podle provozovatelů služeb péče o tělo negativní ovlivní poptávku, a tedy i tržby. Někteří klienti sjednanou rezervaci kvůli této podmínce odmítají, u jiných může být problém sladit termín návštěvy salonu s volnou kapacitou testovacích míst.

Chybou podle poskytovatelů služeb je nemožnost využít samotestovacích sad, případně potvrzení od zaměstnavatele o negativním testu. Někteří provozovatelé služeb tak chtějí situaci řešit čestným prohlášením klientů, řekli dnes ČTK.

V pražském salonu LUQY zaměřeném na péči o celé tělo podle jeho majitelky Jany Studničkové zákazníky informují o podmínkách využití služeb a žádají je o jejich dodržování. Přinášejí podle ní ale velké komplikace. Pokud například klient rezervaci na poslední chvíli zruší, jiný zákazník si rychle nezvládne zajistit certifikovaný test a prázdné místo tak nebude možné obsadit.

Vláda podle Studničkové ukázala, že ani po více než roce od začátku pandemie netuší, jak nařízení formulovat, aby buď neporušovala zákon, nebo si alespoň neprotiřečila. "Požadavek na profesionální testy je v rozporu s požadavky na testování zaměstnanců a požadavek na vyhodnocování pravosti dokumentů o testech nebo toho, jako vakcínou byl kdo očkován, a stačí tedy jedna dávka nebo byly nutné dvě, je zase v rozporu se zřejmou (ne)odborností nezdravotnického personálu v salonech," řekla.

V LUQY proto budou podle Studničkové od každého klienta žádat čestné prohlášení, že jednu z vyhlášených podmínek splňuje. Zatím není jasné, jak to bude fungovat. Salon informaci v pondělí zveřejnil na sociálních sítích a klienti podle Studničkové zatím negativně nereagují.

Zákazníci pánského holičství Gentlemen Brothers se podle jeho jednatele Petra Kucka dělí na ty, kteří mají rezervaci a ještě nevědí, jakou podmínku budou muset splnit, a na ty, kteří rovnou řekli, že kvůli potvrzení o testu z certifikovaného místa domluvený termín ruší. Kucek tak předpokládá, že bude plno první tři dny a poté už lidé příliš chodit nebudou. Tím, že vláda služby povolí, nebude chtít podnikatelům pravděpodobně už poskytovat žádné dotace, přestože svým nařízením sníží zákaznický zájem. "Ze zaměstnanců nebudu dělat kontrolory," uvedl Kucek. Jako možnou cestu vidí přijímání čestných prohlášení, v takovém případě je podle něj nutné vyřešit otázku ochrany osobních údajů, což také není jednoduchá záležitost.

Pražské kadeřnické studio Ten pocit nyní obvolává klientky, které byly před nuceným uzavřením objednané jako první. Podle manažera studia Milana Straky studio rezervace zatím plní na několik dní a plánuje situaci sledovat. Pokud by hned objednali všechny zákaznice, včetně těch na čekací listině, kalendář svých kadeřníků zaplní do konce roku.

I Straka ale vidí problém v nutnosti potvrzení o negativním testu z certifikovaných center. "Chápu to nařízení, určitě dává smysl, nicméně si dovedu představit, že v reálu nás budou klientky při příchodu žádat o to, ať je do služeb vpustíme bez testu. Klientky tak budeme muset odmítat, což způsobí výpadky v tržbách, které si aktuálně nemůžeme dovolit," řekl.

Služby spojené s péčí o tělo mohou provoz obnovit od 3. května. Podle nařízení vlády se lidé u vstupu do provozovny budou muset prokázat profesionálně provedeným antigenním nebo PCR testem. Antigenní test bude platný 72 hodin od odběru, PCR sedm dní. Lidé očkovaní, kteří mají 14 dní od poslední dávky, nebudou muset mít test, stejně jako ti, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19.

Témata: Vlasy