Novorozená holčička nalezená v příbramském babyboxu. Letos jde už o páté dítě

BabyBox

Autor: stars24.cz

4. dubna 2018 3:39

Do babyboxu v Příbrami dnes večer někdo odložil novorozenou holčičku. Oznámil to zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Za letošní rok je dívka pátým dítětem nalezeným v některém z babyboxů v Česku. Celkově již bylo v babyboxech od roku 2005, kdy byla zprovozněna první schránka, nalezeno 167 dětí. Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy.

Holčičku zabalenou v zavinovačce s růžovou čepičkou na hlavě někdo vložil do babyboxu v příbramské nemocnici krátce před 20:30. "Sestra a ošetřující lékařka mi řekly, že se jedná na první pohled o zdravou holčičku, dnes narozenou, s pupečníkem ošetřeným kouskem fáče," popsal děťátko Hess. Holčičku by chtěl nechat pojmenovat Nela. Je to čtvrté dítě odložené do příbramského babyboxu.

Babyboxů je v České republice 73. První byl instalován v roce 2005 v pražském Hloubětíně a v roce 2006 se v něm objevilo první dítě, holčička Soňa. Mezi dětmi, které se od té doby v babyboxech ocitly, je 95 dívek a 72 chlapců.

Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení. Schránky jsou rovněž umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Témata: BabyBox příbram