Indická mutace v Česku! Jak se sem dostala?

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. dubna 2021 8:21

Dva lidé s podezřením na tzv. indickou mutaci koronaviru jsou v izolaci, další rizikové kontakty v karanténě. ČTK to dnes řekla mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové Veronika Krejčí. Podle ní byl případ s podezřením na tzv. indickou mutaci nahlášen hradecké KHS v pátek 16. dubna.

Mluvčí potvrdila slova ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, který řekl Právu, že indickou mutaci přivezla zřejmě studentka z Indie. Podle ministra je případ relativně dobře vytrasován, nákaza se zásadně nerozšířila, protože nebyla výuka.

Mluvčí hradecké KHS dnes ČTK řekla, že pro stoprocentní potvrzení tzv. indické mutace koronaviru se čeká na výsledky z Národní referenční laboratoře, která vzorky zkoumá. "Stoprocentně to ještě potvrzené není. Sekvenace je zatím neúplná, ale ukazuje na indickou mutaci. Předpokládá se, že se to potvrdí," řekla dnes ČTK Krejčí..

Zatím není potvrzeno, jestli je indická mutace infekčnější nebo odolnější vůči vakcínám.

"Jednalo se skutečně o indickou studentku, v rámci epidemiologického šetření byly zjištěny další čtyři rizikové kontakty. Předpokládáme, že primárním zdrojem nákazy je jedna osoba z těchto kontaktů, která cestovala během března do Indie, po návratu neměla žádné příznaky a nakazila svou spolubydlící, u které se příznaky objevily," uvedla mluvčí.

Podle ní se pozitivita následně potvrdila i u osoby, která byla v Indii. "Další tři osoby měly negativní výsledek testu. Pozitivní jsou nyní stále v izolaci, rizikové kontakty v karanténě. Zdá se a věříme tomu, že k dalšímu šíření onemocnění v souvislosti s tímto případem nedošlo," dodala.

Královéhradecký kraj spolu s Karlovarským krajem vykazuje v poslední době nejmenší zasažení epidemií v ČR. V Královéhradeckém kraji přibylo ke čtvrtku 22. dubna za sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel téměř 65 nakažených. Nižší šíření epidemie bylo jen v Karlovarském kraji, kde podle tohoto přepočtu činil nárůst 57 případů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)