Brno v problémech! Havárie vody nechala třetinu města na suchu!

Koupelny, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

24. dubna 2021 13:24 | Aktualizováno: 24. dubna 2021 21:49

Ve třetině Brna dnes několik hodin netekla voda kvůli havárii v podzemním kolektoru. Brněnským vodárnám a kanalizacím se odpoledne podařilo obnovit dodávky do všech domácností. S odčerpáváním vody z podzemí pomáhali hasiči, v podvečer zásah skončili, dále budou čerpat vodu pracovníci Technických sítí Brno.

Voda do domácností teď proudí jinudy, síť umožňuje poškozené místo "obejít". "Technickými zásahy na vodovodní síti se podařilo pracovníkům vodáren postupně obnovovat dodávku vody. V současné době je již dodávka vody obnovena v plném rozsahu. V oblastech, kde došlo k přerušení dodávek, je možný krátkodobý výskyt zákalu vody, na jehož odstranění intenzivně pracujeme," uvedla kolem 14:30 mluvčí městské vodárenské firmy Renata Hermanová.

Havárie se stala kolem 5:30 v takzvaném primárním kolektoru. Vodu zaznamenala bezpečnostní čidla na dispečinku Technických sítí. Dopoledne se podařilo lokalizovat přesné místo havárie před domem Koliště 57. Kolektory jsou v hloubce přibližně 35 metrů, vyteklo tam několik tisíc kubíků vody a zaplavilo úsek o délce několika stovek metrů.

Příčina havárie zůstává zatím neznámá. Sklolaminátové potrubí v poškozeném úseku je z roku 2005. Pro úplnou likvidaci havárie bude nutné úsek vyměnit, což bude možné až po odčerpání vody a vyčištění kolektoru.

Výpadek ráno zasáhl asi třetinu Brna od Králova Pole přes střed města, Komárov až k Tuřanům. Dotázaní Brňané ČTK potvrdili, že na mnoha místech v dané oblasti voda netekla, případně jen slabě nebo se zákalem.

S čerpáním pomáhalo přes den několik desítek hasičů, zásah ukončili kolem 17:00. "Čerpání se ukázalo jako efektivní, nicméně hladina klesala jen velmi pomalu," popsal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Témata: Brno Voda