Návrat dětí do škol? Některé budou moci do MŠ a ZŠ každý den!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. dubna 2021 18:31

Pro děti zdravotníků, hasičů, policistů, pedagogů a dalších vybraných profesí nebude od pondělí platit omezení docházky na předškoláky ani týdenní střídání výuky na prvním stupni ve škole a doma. V týdnu, kdy by měli mít žáci výuku na dálku, budou moci být celý den ve školní družině. Do školky budou moci děti těchto pracovníků i ve věku od dvou do pěti let. Vyplývá to z manuálu, který dnes ministerstvo školství rozeslalo do škol.

Od pondělí se do lavic vrátí děti z prvního stupně základních škol a do školek předškoláci. Na prvním stupni bude takzvaná rotační výuka, kdy se děti budou po týdnu střídat v učení na dálku a ve škole. Všechny školy v Česku jsou kvůli epidemii covidu-19 od 1. března zavřené. Výjimkou jsou školy určené pro děti zdravotníků, hasičů či třeba policistů, jejichž vyčlenění ale vláda po skončení nouzového stavu v neděli už nebude moct prodloužit. Potřebné zajištění péče o děti vybraných profesí tak, aby rodiče mohli chodit do práce, umožní mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

Podle něj budou moct být děti zdravotníků nebo třeba učitelů na prvním stupni ve škole i v týdnech, kdy jejich třída bude mít výuku z domova. Tento čas budou moct žáci strávit ve školní družině nebo ve školním klubu v neměnné skupině pro nejvýše 30 dětí, kde by se zároveň měli zapojovat do distanční výuky své třídy a dělat úkoly. Dohlížet na děti bude vychovatelka nebo jiný pedagogický pracovník. Stejně jako při prezenční výuce se děti v celodenní družině budou muset dvakrát týdně testovat neinvazivními testy pro samoodběr na covid-19. O způsobu organizace rozhodne ředitel či ředitelka školy.

Testovat se budou i děti ve školkách, kam v případě vybraných profesí budou moct chodit nejen předškoláci, ale i potomci od dvou do pěti let. Chodit budou moct buď do samostatné neměnné skupiny, nebo se do skupiny předškoláků. V obou případech bude podmínkou maximum 15 dětí. Rozhodnutí o organizaci bude na vedení školky.

Mezi vybrané profese, jejichž dětí se výjimky v docházce mohou týkat, zařadilo ministerstvo zdravotnictví zdravotníky, pedagogy zajišťující prezenční vzdělávání, policisty, vojáky, zaměstnance hygienických stanic, sociálních služeb, Úřadu práce ČR, správy sociálního zabezpečení a Finanční správy ČR. Svou práci musí rodiče doložit škole potvrzením zaměstnavatele.

Témata: dětské Děti školky Školství