Návrat do škol: Kdy k němu dojde a které ročníky se vrátí?

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. dubna 2021 11:08 | Aktualizováno: 5. dubna 2021 19:32

Premiér Andrej Babiš kritizoval plány ministerstva školství na návrat dětí do škol. Premiér řekl Českému rozhlasu - Radiožurnálu, že nechápe, proč se do škol a školek má vrátit jen část dětí.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve čtvrtek oznámil, že od 12. dubna by se do škol měly vrátit děti z prvního stupně základních škol a do školek by se měli vrátit předškoláci. Na prvním stupni ZŠ bude rotační výuka, kdy se děti budou střídavě učit na dálku a ve škole. Všechny školy, jen vyjma škol určených pro děti zdravotníků, hasičů či třeba policistů, jsou v Česku kvůli epidemii covidu-19 zavřené od 1. března.

"Nechápu, proč v mateřských školách se mají vracet jenom šestileté děti, proč první stupeň jde na rotaci," prohlásil premiér. Zástupci škol přitom označili ve čtvrtek podmínky návratu části žáků do škol za přijatelné. Důležité je, aby se děti do škol vrátily, řekli ČTK předsedové Unie školských asociací a Asociace ředitelů základních škol Jiří Zajíček a Michal Černý. Rotační výuku považuje Zajíček za akceptovatelný kompromis.

Odborníci navíc očekávají, že 12. dubna se kvůli epidemii covidu-19 neobnoví prezenční výuka v deseti až 20 okresech. Rozhodne se 7. dubna na základě aktuálních dat.Uvedlito odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), kterou vede epidemiolog Petr Smejkal.

Od 12. dubna by se měli vrátit do škol děti z posledních ročníků mateřských škol a z prvního stupně základních. O návrhu, který dnes skupina za určitých podmínek doporučila, bude ještě v úterý jednat vláda. Více škol podle Smejkala není možné otevřít kvůli tomu, že nezačalo častější testování ve firmách a nebyl více omezen průmysl.

Témata: Školství Školství