Nouzový stav v Česku: Jaká opatření a pravidla budou platit na Velikonoce?

Velikonoce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. března 2021 10:28 | Aktualizováno: 28. března 2021 21:50

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronaviru o dva týdny do 11. dubna. Souhlas k tomu předtím dostala od Sněmovny, pro spolu s vládními stranami hlasovali komunisté. Během Velikonoc tak prozatím zůstanou v platnosti všechna dosavadní opatření!

Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) doufají, že prodloužení bude poslední. Podle Blatného je nouzový stav dál potřeba hlavně kvůli zachování zákazu pohybu mezi okresy, které chce ale Sněmovna zachovat nejdéle do úterý 6. dubna. Zmírnění restrikcí vláda projedná po Velikonocích.

Menšinová vláda ANO a ČSSD původně chtěla stav nouze prodloužit za tuto neděli o dalších 30 dnů do 27. dubna. Proti byla ve Sněmovně koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a také SPD, Piráti nabídli možnost nouzového řešení do Velikonoc. Po prodloužení do 11. dubna bude nouzový stav trvat nepřetržitě víc než půl roku.

Sněmovna vedle ukončení zákazu cest mezi okresy nejpozději 6. dubna vyzvala vládu také k tomu, aby zrušila povinné nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svým blízkým. Žádá také umožnění pohybu mezi Prahou a Středočeským krajem.

Kabinet už ale schválil prodloužení všech dosavadních opatření navázaných na nouzový stav do 11. dubna. Jen o Velikonocích budou lidé smět vycházet na mše až do půlnoci, zákaz vycházení jinak platí po 21:00. V kostelech podle Babiše bude omezená kapacita.

Blatný: Do konce stavu nouze mají platit všechny restrikce

"Předpoklad uvolňování škol od 12. dubna, který vidím jako nejbližší možný termín, a všechny ostatní kroky předpokládají, aby minimálně do té doby byla dodržována stejná opatření," řekl Blatný v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize.

Varoval, že v opačném případě by se mohla začít epidemická situace znovu zhoršovat.

Sněmovna v pátek umožnila prodloužení nouzového stavu o dva týdny, vládu potom vyzvala ke zrušení omezení pohybu obyvatel v okresech i kontrol občanů na hranici okresů nejpozději v úterý 6. dubna, tedy po Velikonocích.

Dolní komora také chce umožnit pohyb lidí mezi Prahou a Středočeským krajem nebo zrušení povinného nošení roušek či respirátorů v zastavěné části obce, pokud je člověk na ulici sám či se svými blízkými z domácnosti.

"Nouzový stav do doby, do které ho Poslanecká sněmovna schválila, musí trvat se všemi opatřeními," zdůraznil dnes Blatný. Budu navíc chtít, aby omezení pohybu mezi okresy platila a byla kontrolována i o Velikonocích.

Zákaz cestování mezi okresy patřil mezi nejvíce kritizovaná opatření při sněmovním jednáním o prodloužení nouzového stavu. Opozičním předákům se nelíbí zejména zákaz jezdit i na vlastní chalupy či chaty, pokud jsou v jiném okrese.

Témata: Vláda ČR Velikonoce