Odměny pro záchranáře: Jak vysoké budou?

Záchranná služba, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

27. března 2021 8:32

Premiér Andrej Babiš (ANO) slíbil zvýšení odměn pro zdravotnickou záchrannou službu (ZZS) na 120.000 korun. Napíše ministrovi zdravotnictví, řekla ČTK po jednání předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Babiš na twitteruuvedl, že se s odboráři na zvýšení shodli. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) chce nadále odměnit záchranáře i nemocniční zdravotníky stejně, uvedla Česká televize (ČT). Odměny pro zdravotníky v nemocnicích až 75.000 korun za druhou vlnu epidemie jdou ze speciálního dotačního fondu, pro ostatní obory ze zdravotního pojištění.

"Uznal náš argument, že zdravotničtí záchranáři nemají na rozdíl od nemocničních zdravotníků žádné další příplatky za práci s pacienty s covidem," uvedla Žitníková. Podle ní 45.000 korun navíc kompenzuje tyto příplatky za práci v infekčním prostředí. Záchranáři podle ní také pracují v ochranných oblecích, nosí i celoobličejové masky nebo musí čistit sanitku po každém pacientovi.

"Záchranáři si stejně jako zdravotníci zaslouží odměny v rozsahu stejném jako za první vlny," uvedl Babiš. Loni v květnu schválila vláda na tyto odměny 1,12 miliardy korun, přímo na odměny zdravotníkům z nich je určeno 840 milionů, další peníze hradily provoz mobilních odběrových týmů pro testování. Pro každého ze 7000 záchranářů z krajských služeb šlo na jaře 40.000 korun.

Témata: záchranáři Záchranná služba Andrej Babiš