Česko hlásí 14 tisíc nově nakažených, opět stoupá reprodukční číslo!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

17. března 2021 8:50

V úterý přibylo v Česku dalších 13.934 případů nemoci covid-19, zhruba o 1400 méně než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, které nakazí jeden pozitivně testovaný, zůstává těsně pod hodnotou jedna.

K dnešku se zvýšilo z 0,94 na 0,97, vyplývá z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Pokud číslo stoupne nad hodnotu jedna, epidemie zrychluje.

Šíření nákazy v zemi v posledních dnech stagnuje, nemocnice jsou ale stále přeplněné. Po víkendu vyžadovalo hospitalizaci přes 8900 lidí s covidem a skoro 2000 z nich bylo ve vážném stavu. Aktuální údaje o počtu hospitalizovaných, úmrtí, testů či očkovaných zatím ministerstvo nezveřejnilo. Vláda kvůli enormní zátěži nemocnic nechystá před Velikonocemi zásadní uvolnění dosud nejpřísnějších protikoronavirových opatření, která platí od začátku března. Hodlá znovu požádat poslance o prodloužení nouzového stavu, který jinak skončí 28. března.

Index epidemického rizika PES zůstává čtvrtý den na 71 bodech, což odpovídá čtvrtému z pěti stupňů pohotovosti. Oproti předchozímu dni o zhruba tři setiny stouplo reprodukční číslo, mírně se zlepšily ostatní tři ukazatele pro výpočet skóre - tedy průměrný počet nakažených na 100.000 obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

Původně se indexem měla řídit opatření proti šíření nákazy, ale nyní už jeho hodnota není relevantní. Hlavním ukazatelem je pro vládu naplněnost nemocnic. Uvolnit restrikce bude podle nedávných vyjádření ministrů možné, až počet hospitalizovaných klesne zhruba na tři tisíce.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví