Ve firmách se bude povinně testovat, rozhodla vláda! Poprvé už ve středu!

Češi se nechávají testovat na koronavirus

Autor: stars24.cz, ČTK

1. března 2021 20:35

Vláda schválila povinné testování ve firmách. Podniky nad 250 zaměstnanců budou muset začít ve středu, do 12. března musejí otestovat všechny lidi. Podniky s 50 až 249 lidmi začnou s testováním v pátek a všichni pracovníci budou muset mít testy hotové do 15. března.

Vláda nyní stanovila delší termíny, jinak bude požadovat testování vždy jednou týdně. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Nejde podle Havlíčka přitom jen o povinnost firem připravit podmínky pro testování, ale testování je také závazné pro zaměstnance. V první fázi, nejdéle do dvou týdnů tak 10.000 podniků podle Havlíčka otestuje 2,1 milionu svých pracovníků.

Antigenní testy bude moci provádět závodní lékař, případně externí poskytovatel, musí být ale zdravotní pojišťovnou garantové odběrové místo. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění až třikrát týdně, povinný bude jeden test za týden.

Ne všechny firmy mají podle Havlíčka prostředky takový systém zorganizovat. Mohou tak využít samotestování. Testy musejí nakoupit od schválených dodavatelů, jejichž seznam pravidelně rozšiřuje ministerstvo zdravotnictví. U samotestování bude stát přispívat 60 korun na test prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění.

Kontrolu dodržování povinného testování budou mít na starosti podle Havlíčka hygienici. Firmám v případě porušení budou hrozit finanční sankce, o konkrétních podmínkách se bude ještě diskutovat s ministerstvem financí a ministerstvem vnitra. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se budou postihy řídit pandemickým zákonem. Firmě tak bude moci být i opakovaně udělena pokuta až 500.000 korun, zaměstnanci až 50.000 korun.

Témata: Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)