Hranice okresu: Co hrozí, když je překročíte neprávem?

policie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. února 2021 8:27

Od 1. března bude platit zákaz opouštět území okresu nebo hlavního města Prahy, na jehož území má dotyčný trvalý pobyt nebo bydliště, bez zásadního důvodu, jakým je například cesta do zaměstnání či k lékaři. Za porušení této povinnost může hrozit pokuta v řádu několika desítek tisíc korun.

Lidé si podle nařízení musejí vybrat jedno místo, na kterém budou od pondělí v následujících třech týdnech pobývat. To znamená, že pokud by se například vydali nejpozději v den účinnosti opatření do vlastního rekreačního objektu, bude nutné tam následně celou dobu zůstat. Mezi městskými částmi budou moci lidé přejíždět, platí pro ně stejná pravidla jako pro jeden okres.

Pro cesty do práce mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty. Nákupy budou možné pouze v příslušném okresu, a to v nezbytném počtu lidí. Dodržování omezení pohybu bude namátkově kontrolovat policie, včetně cest vlaky či autobusy.

Policistů však bude v ulicích nasazeno více než 25 tisíc a zvažuje se i nasazení armády. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka je ale klíčové, aby občané následující tři týdny zůstali doma. "Cílem není někoho šikanovat," uvedl už dříve.

Případné nedodržování nařízení se přesto nemusí obejít bez trestu. Za porušení nařízení bude hrozit pokuta až 20 tisíc korun.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé Česká republika Policie ČR