Covid se začal šířit na zvířata! Pražská ZOO hlásí první nakažené!

Zoo Praha

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

25. února 2021 17:57

Testování z trusu zvířat dnes prokázalo v pražské zoologické zahradě koronavirus u dvou lvů indických a gorilího samce Richarda. Téměř jistě se nakazili od chovatelů, příznaky mají zatím velmi mírné. Testování čeká i další zvířata. ČTK to sdělil ředitel zoo Miroslav Bobek. Zoologické zahrady v Česku jsou nyní kvůli epidemii koronaviru uzavřené.

Spolu s gorilím samcem Richardem jsou pozitivní na koronavirus také lvi indičtí Jamvan a Suchi. "Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, respektive pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou," uvedl Bobek. Zoo bude podle něj ve spolupráci s veterinární správou postupně testovat i další zvířata. "Proběhne také sekvenace vzorků, aby se zjistilo, o kterou variantu koronaviru jde," dodal.

Nakažená zvířata jsou podle Bobka pod dohledem chovatelů a veterinářů a dostanou podpůrnou léčbu, pokud to bude potřeba. Pracovníci pražské zoo jsou v kontaktu s odborníky ze zoologických zahrad, které nákazu u zvířat zaznamenaly, dodal.

"Je téměř jisté, že podobně jako tomu bylo v Bronx Zoo nebo San Diego Zoo, nákaza se na zvířata přes veškerou opatrnost a přijatá opatření přenesla z covid pozitivních chovatelů," podotkl ředitel.

V zoologické zahradě v newyorském Bronxu měla loni v dubnu pozitivní test na koronavirus samice tygra malajského. Osmačtyřicetiletý gorilí samec v zoologické zahradě v San Diegu měl v souvislosti s nemocí covid-19 zápal plic a problémy se srdcem, veterináři ho dokázali vyléčit. Koronavirus se loni prokázal také u sněžného levharta v zoologické zahradě v americkém státě Kentucky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ZOO Praha