Porušoval opatření a nakazil se! Václav Klaus má covid!

Václav Klaus

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. února 2021 18:54

Bývalý prezident Václav Klaus, který patří k odpůrcům nošení roušek, onemocněl covidem-19. S odkazem na mluvčího Institutu Václava Klause Petra Macinku to dnes uvedl server Lidovky.cz.

Exprezident byl podle serveru odpoledne pozitivně testován na covid-19. "Po zhruba půlhodinovém vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici se přesunuje do domácí léčby," cituje server Macinku.

Bývalý prezident se proti vládním opatřením, která mají zamezit šíření koronaviru, vyslovoval opakovaně. Veřejně také uvedl, že se proti covidu-19 nenechá očkovat. K očkování ho vyzval současný prezident Miloš Zeman. "Nech se očkovat, Václave, nebo riskuješ ve svém věku, že tě covid dožene," řekl.

Klaus opakovaně vystupoval na veřejnosti bez roušky nebo jiné ochrany obličeje. Kvůli říjnovému vystoupení bez roušky před Obecním domem v Praze dostal na konci ledna pokutu 10.000 korun od pražské hygienické stanice. Proti rozhodnutí podal odpor.

V lednu se pak zúčastnil protestu na Staroměstském náměstí, kde bylo několik tisíc lidí. Mimo jiné se bez roušky fotografoval s ostatními účastníky demonstrace. Uvedl tehdy, že "musí přestat jednosměrný diktát od vlády". "Chceme sdělit vládě a říci to jasně a jednoznačně: už toho bylo dost. Už bylo dost všech zákazů a příkazů, které zásadním způsobem poškozují naše životy," řekl. "Žádná zázračná vakcína neexistuje. Očkování nesmí být povinné," doplnil tehdy.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Václav Klaus