Epidemie sílí, těžkých případů v nemocnicích je rekordní počet!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: stars24.cz, ČTK

23. února 2021 9:09

V těžkém stavu leží v nemocnicích s onemocněním covid-19 nejvíce pacientů od začátku epidemie. Ministerstvo zdravotnictví jich v pondělí evidovalo 1329. Nemocniční péči vyžaduje v současné době více než 6500 lidí, jejich počet v posledních dnech roste. V pondělí laboratoře odhalily 11.233 nových případů koronaviru, asi o 2300 víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Od začátku epidemie loni v březnu se v Česku nákaza koronavirem prokázala zhruba u 1,168 milionu lidí, počet vyléčených přesáhl 1,028 milionu. Počet aktivních případů dál roste, v současné době se s nákazou potýká téměř 121.000 lidí, nejvíce od loňského října. Zemřelých s covidem-19 eviduje ministerstvo 19.537. Jejich počet v posledním dnech stoupá. V minulém týdnu se denní počty pohybovaly od 121 do 161. Čtvrtečních 161 úmrtí bylo nejvíce za jeden den od poloviny ledna.

Podle vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) je situace v Česku dál nepříznivá, ve vnitřních veřejných prostorech či na zastávkách MHD proto budou od čtvrtka povinné respirátory či zdvojené roušky. S plánem částečného návratu dětí do škol počínaje od 1. března vláda ale nadále počítá, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí po jednání vlády. Podmínkou je distribuce antigenních testů a platnost pandemického zákona. O víkendu se ministr vyjádřil, že Česko zatím není v situaci, kdy by muselo přijímat drakonická opatření. Přijmout by se podle něj musela, pokud se nemocnice dostanou do situace, kdy budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči. Nemocnice podle něj ještě nějakou, byť minimální, kapacitu mají.

Aktuálně je podle dat ministerstva zdravotnictví volných 15 procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče (JIP), pro pacienty s covidem je volných 169 lůžek. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici zhruba 710. Další volné kapacity jsou ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou jinak určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Zdravotníci v Česku podali od konce prosince, kdy se v Česku začalo proti covidu očkovat, přes 561.000 dávek vakcíny. Obě potřebné dostalo k pondělnímu večeru 213.411 lidí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí po jednání vlády řekl, že očkovaní, kteří dostali obě dávky, už nebudou muset od 1. března po kontaktu s nakaženým do karantény.

V Česku se očkuje vakcínami od společností Pfizer/BioNTech a Moderna a AstraZeneca. V téměř 93 procentech byly podané dávky od společnosti Pfizer/BioNTech, od firmy Moderna pocházelo zhruba 5,5 procenta aplikovaných dávek a od AstraZenecy zatím 1,8 procenta dávek.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví