Vláda oznámila změny: Od pondělí už nestačí jen látkové roušky, obchody se neotevřou!

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

19. února 2021 11:10 | Aktualizováno: 19. února 2021 22:03

V pondělí ministerstvo zdravotnictví nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek v místech, kde je větší koncentrace lidí. Vláda také od pondělí nepovolí provoz všech obchodů, podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) není pandemická situace dobrá.

"Za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2. Důvodem je podle něj horší epidemická situace se šířením britské mutace.

Podle ministra bude povinnost platit pro obchody, veřejnou dopravu, nemocnice a další místa, která budou v mimořádném opatření vypsána.

Podle Blatného jsou respirátory na trhu dostupné a zatím se nebude uvažovat o regulaci jejich ceny. Na začátku února vláda na dva měsíce zrušila u respirátorů třídy FFP2 a vyšší daň z přidané hodnoty, obchodníci je pak mohli zlevnit. "Kdyby docházelo ke snížení dostupnosti, tak to budeme dál řešit s příslušnými resorty, které to mají na starosti," dodal ministr.

Hlavní hygienička už dříve upřesnila metodické pokyny pro udělování karantén, které také nošení šátku, šály nebo podomácky vyrobené roušky za dostatečnou ochranu nepovažují.

Kabinet dnes podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o otevření obchodů ani nehlasoval, napsal ČTK. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) chce téma příští týden znovu otevřít.

Pandemická situace není dobrá, dál se šíří britská mutace viru. Na vládě jsme proto rozhodli, že zbytek uzavřených maloobchodů zatím pouštět nebudeme. V příštím týdnu téma ale opět otevřu a podle stavu šíření epidemie navrhnu další kroky. https://t.co/z2j4FgnlKa

— Karel Havlíček (@KarelHavlicek_) February 19, 2021

Hamáček kvůli rostoucímu počtu potvrzených případů koronaviru jakékoliv uvolňování neschvaloval. I premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že za současné situace nepovažuje rušení současných opatření za dobrý nápad.

Havlíček navrhoval zrušení zákazu maloobchodního prodeje od pondělí za přísnějšího režimu. Personál obchodů měl mít povinnost nosit respirátory třídy FFP2, v platnosti by zůstala i další opatření jako limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování rozestupů či řízení front.

"S ohledem na to, že od pondělní dohody s kraji a dalšími aktéry odborné i politické obce, se pandemický stav zhoršil, jsme uvolnění zbytku maloobchodů zatím odložili," napsal Havlíček. Doplnil, že riziko šíření koronaviru v těchto provozovnách je podle aktuálních výzkumů minimální a mobilita by se zvýšila jen o pět procent. Respektuje, že situace v nemocnicích není dobrá a je třeba být obezřetný, uvedl dále.

Obchodníci se na otevření připravovali. Pro zaměstnance zajišťovali respirátory, objednávali také reklamní letáky.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody Zdravotnické roušky Jan Blatný Vláda ČR Jan Hamáček