KALAMITA v Česku: Sníh ochromil silnice i dálnice, tisíce lidí bez elektřiny!

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. února 2021 18:57

Sníh, ledovka a místy i silný vítr dnes zkomplikovaly dopravu v celé zemi. Nejhorší situace byla ráno. Vlaky nabíraly několikahodinová zpoždění, některé spoje kvůli sněhové kalamitě nevyjely. Mnohé úseky nebyly sjízdné ani na silnicích a dálnicích. Policie vyjížděla k desítkám nehod, většinou bez vážnějších následků.

Odpoledne už byla situace klidnější, většina tras byla s opatrností sjízdná. Výjimkou jsou zavřené tunely Libouchec a Panenská na dálnici D8. Problémy počasí způsobilo i energetikům. Na jižní Moravě bylo ráno bez proudu na 13.500 odběratelů.

V noci na dnešek napadlo na mnohých místech podle meteorologů až 15 centimetrů sněhu. Nejvíc na pomezí středních a východních Čech nebo v Jeseníkách a Orlických horách. Mrznout má v Česku i v dalších dnech. V noci na úterý a středu budou teploty v severní polovině republiky klesat až k 12 stupňům pod nulu.

České dráhy kolem 15:30 evidovaly problémy kvůli sněhové kalamitě nebo poruchám trakčního vedení na méně než deseti tratích, ráno jich bylo zhruba jednou tolik. Podle mluvčí Správy železnic Nely Friebové dopolední problémy se zpožděním nebo odřeknutím vlaků způsobila většinou námraza na sběračích u lokomotiv.

Velké komplikace byly ráno například ve středních Čechách, kde nevyjelo několik vlaků včetně spěšných. Kvůli sněhové kalamitě ČD nevypravily ani osobní vlak z České Třebové do Pardubic a problémy byly na železničním koridoru i u dalších spojů. V Přerově museli hasiči dopoledne evakuovat z rychlíku, který uvízl kvůli zamrzlému trakčnímu vedení, asi 30 lidí do náhradního autobusu na trati u Měrovic nad Hanou.

Problémy se nevyhnuly ani dálnicím. Například D8 na 52. kilometru ve směru na Německo ráno na hodinu uzavřel uvízlý kamion. Provoz bez omezení se tam obnovil, když ho silničáři odsunuli. Dopoledne se postupně rozjela i několikakilometrové kolona na D1 na Žďársku, kde byly v noci uzavírky a ráno museli policisté budit řidiče odstavených kamionů.

Provoz na dálnici D8 byl odpoledne znovu přerušen, protože kvůli počasí je zavřený dálniční přechod do Německa a mimo provoz je i tunel ve směru na Drážďany na německém území. V Česku proto silničáři uzavřeli tunely Libouchec a Panenská v Ústeckém kraji a policie odklání osobní dopravu na 80. kilometru přes exit Knínice. Kamiony musí zatím čekat na dálnici.

Řidiči by stále měli jezdit se zvýšenou opatrností. Mnohde zůstává na vozovkách podle silničářů rozbředlý sníh s rozmrzající krustou, místy jsou vozovky stále zledovatělé. V horských oblastech dál hrozí silná ledovka, někde jsou i sněhové jazyky.

Pro nákladní vozy nad 12 tun zůstává zavřená silnice Drnovice-Podomí na Vyškovsku a devatenáctikilometrový úsek silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá. Kvůli sněhu byla od neděle do dnešních 18:00 zavřená pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny i silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Nesjízdná zůstává kvůli ledovce silnice III/4932 mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku. Řidiči neprojedou ani ze Šebetova na Blanensku směrem na Pohoru.

Sněžení se nevyhnulo ani hlavnímu městu, kde měly problémy autobusy, vlaky a kvůli zapadaným výhybkám i tramvaje. Regionální organizátor pražské integrované dopravy (ROPID) doporučoval, aby lidé využívali pro cesty Prahou především metro. Postupně se ale dařilo provoz MHD obnovovat.

Vedle silničářů měli více práce i hasiči a záchranáři. Například v Jihomoravském kraji záchranáři kvůli počasí ošetřili za neděli asi 60 lidí po pádu na náledí a od dnešního rána opět vyjíždějí k podobným případům úrazů rukou, nohou nebo hlavy. Hasiči vyjížděli zejména k popadaným stromům či větvím. V Telnici na Brněnsku se pod tíhou ledu zhroutila v noci na dnešek i nafukovací sportovní hala. Nikdo se nezranil.

Problémy počasí způsobilo také při doručování zásilek. Česká pošta dnes kvůli sněhu nebo výpadkům elektřiny problémy s doručováním například na Říčansku, Šluknovsku, Liberecku, Náchodsku, Tachovsku, v Telči, Mariánských Lázních nebo v Jablunkově. "Od dnešního rána je uzavřena pobočka v obci Kostomlaty nad Labem ve Středočeském kraji. Pošta Partner v Běrunicích, také ve Středočeském kraji, nefungovala v dopoledních hodinách. V obou případech byla důvodem sněhová kalamita, kvůli které se zaměstnanci nemohli dostat do práce. Na severní Moravě dnes kvůli závějím nemohla vyjet mobilní pošta," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Na jižní Moravě silná námraza a stromy popadané do drátů vysokého napětí způsobily potíže s dodávkami proudu. Ráno energetická společnost EG.D evidovala asi 13.500 domácností bez elektřiny, zejména na jihu Brněnska, Hodonínska a okolí Znojma. Do odpoledne se počet odběratelů bez proudu podařilo snížit přibližně na 400.

Témata: Počasí sníh Energetika Vlaky Zima doprava