Kdy se otevřou školy? Politici nemají pro rodiče a žáky dobré zprávy!

Robert Plaga

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. ledna 2021 12:52 | Aktualizováno: 30. ledna 2021 21:04

Závěrečné ročníky základních a středních škol se budou moci vrátit do lavic i při současném nejpřísnějším pátém stupni opatření proti covidu-19. Kdy se tak stane ale zatím není jasné, a podle posledních prohlášení členů vlády to vypadá, že k tomu jen tak nedojde.

V současnosti jsou otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních. Ostatní žáci se vzdělávají povinně distančním způsobem.

"V případě, že to epidemická situace povolí, tak bychom mohli uvažovat o celém prvním stupni," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný novinářům před časem. Podle něj je ale nyní brzo na to říkat, kdy to nastane.

O pár dní později na dotaz novinářů řekl, že Česko uvažuje například o takzvaných žvýkačkových testech. Úřad podle něj jedná s ministerstvem školství o možnosti používat tyto testy u maturantů a středoškoláků ve chvíli, kdy by se pro ně školy otevřely. Zároveň ale dodal, že to není na pořadu dne.

Sdílnější není ani ministr školství Robert Plaga. Mladé frontě Dnes řekl, že do několika týdnů budou zveřejněny výsledky studie zadané jeho ministerstvem, týkající se epidemicky rizikových aktivit ve školách.

Podle ministra to vypadá, že střídání prezenční a distanční výuky je pro zamezení přenosu infekce efektivnější, než se ministerstvo domnívalo. Požaduje proto, aby byli žáci podrobeni testování, pro dnešní Lidové noviny ale řekl, že přesný termín, kdy by mohlo plošné testování začít, stále není jasný.

Témata: Školství Robert Plaga Jan Blatný Školství