Nejdřív rektor Zima, teď i jeho zástupce! Koronavirus se šíří na Karlově univerzitě!

Tomáš Zima

Autor: stars24.cz, ČTK

29. ledna 2021 17:31 | Aktualizováno: 29. ledna 2021 22:10

Nemocí covid-19 onemocněl po rektorovi Karlovy univerzity Tomáši Zimovi také jeden z prorektorů školy, historik Jan Royt, který Zimu zastupoval. Upozornil na to pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který na svém facebooku vyzval k modlitbě za Karlovu univerzitu a oba její představitele.

Royt je hospitalizován stejně jako Zima. "Řízením školy je pověřen prorektor Jan Škrha," řekl ČTK Petr Podzimek z tiskového oddělení školy.

Čtyřiapadesátiletý Tomáš Zima byl hospitalizován s dýchacími potížemi a od minulého týdne leží s onemocněním covid-19 ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Minulý týden byl ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Zima v uplynulých měsících prosazoval názor, že neriziková většina lidí by si měla na koronavirus vytvořit přirozenou imunitu, za což ho někteří odborníci kritizovali.

Už loni v dubnu společně s 11 dalšími kolegy z Univerzity Karlovy vyzval lékař Zima k uvolňování opatření proti covidu-19 s odůvodněním, že mohou mít dopady na zdraví lidí i ekonomiku. Jiní lékaři a odborníci z několika fakult UK se pak proti tomu ohradili. Podle nich vyjádřili jejich kolegové spíše politický než odborný názor. 

Zima nicméně i později opakoval, že lidé se musí naučit s covidem-19 žít, a hlásil se ke strategii přirozeného promořování.

Témata: Univerzita Karlova Tomáš Zima (rektor UK) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)