DALŠÍ ZPŘÍSNĚNÍ OPATŘENÍ! Co vše se mění?

Andrej Babiš, Jan Blatný a Roman Prymula.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. ledna 2021 20:24

Vláda dnes při jednání o zpřísnění protikoronavirových opatření rozhodla, že ubytovací služby budou moci využívat pouze osoby na služební cestě, budou se muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby. Lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, pobývat v nich však mají pouze členové jedné domácnosti. Nová opatření začnou platit o půlnoci z pátku na sobotu.

Vláda zatím neurčila, od kdy by mohly skiareály otevřít, nedá se podle ní předpokládat, že to bude příští týden. Obnoven byl zákaz některých návštěv pacientů u lůžek akutní péče. V autoškolách budou muset učitelé i žáci využívat nově respirátory třídy FFP2. Od pátku se lze nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny, nyní lidé mohou na test po pěti dnech.

Kabinet zpřísnil opatření, protože na rozdíl od minulosti by se mohla začít epidemická situace horšit v době, kdy jsou plné nemocnice, řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Vláda si podle něj nemůže dovolit podcenit aktuální situaci i vzhledem k šíření nové nakažlivější mutace viru. Hamáček vyzval všechny k dodržování vládních opatření.

Ubytovací služby budou s potvrzením pro lidi na služební cestě 

Ubytovací služby budou moci využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Zájemci o pobyt se budou muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby v případě živnostníků. Poskytovatelé ubytovacích služeb budou muset potvrzení uchovávat.

Vláda zároveň rozhodla o tom, že lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, pobývat v nich ale mohou pouze členové jedné domácnosti, uvedl Hamáček

Kabinet ANO a ČSSD se podle vicepremiéra rozhodl zpřísnit protikoronavirová opatření, protože na rozdíl od minulosti by se mohla začít epidemická situace zhoršovat v době, kdy jsou plné nemocnice.

Kabinet obnovil zákaz návštěv u akutních lůžek v nemocnicích 

Kabinet v rámci opatření obnovil zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. V pravidlech zůstaly některé výjimky, dál je možná například přítomnost třetí osoby při porodu, návštěva u osob s omezenou svéprávností či u dětských pacientů, doplnil Blatný.

Návštěvy v nemocnicích vláda umožnila od pondělí 11. ledna, do té doby byly možné právě jen u nezletilých, pacientů s omezenou svéprávností, v hospicích a u porodů. Opatření kritizovala například Asociace krajů. Ministerstvo zdravotnictví poté uvedlo, že krizové opatření nemocnicím návštěvy umožňuje, ale nenařizuje.

Lidé mohou od pátku na bezplatný test na covid každé tři dny Lidé se od pátku budou moci nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. V mimořádném opatření to uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Nyní na test zájemci mohou po pěti dnech. Ministerstvo chce umožnit častější testování veřejnosti především kvůli výskytu nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta. V Česku je minimálně od začátku prosince loňského roku takzvaná britská mutace.

Celkem od loňského listopadu, kdy se antigenní testy začaly v Česku používat, lidé absolvovali zhruba 1,5 milionu testů. Údaje ministerstva k dnešnímu ránu uvádějí 1,48 milionu testů, denně přibude asi 20.000 testů.

 Antigenní testy se nejprve používaly v domovech pro seniory pro klienty i zaměstnance, poté se jimi mohli nechat otestovat učitelé. Od poloviny prosince je tato možnost otevřena i široké veřejnosti. Velký zájem o testování měli lidé především před Vánoci, protože se chystali na návštěvy svých příbuzných. Dobrovolné testování veřejnosti mělo původně skončit 15. ledna, ministerstvo zdravotnictví jej ale prodloužilo do odvolání.

 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR lyžařské areály cestování Jan Blatný