Desítkám lidí došla trpělivost! Jan Blatný měl před domem...

Demonstrace, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. ledna 2021 12:34

Desítky lidí s transparenty, českými i černými vlajkami, koňmi a rakví se v sobotu odpoledne vydaly k domu ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v Jinačovicích na Brněnsku. Účastníci akce protestovali proti vládním opatřením a protiepidemickému systému (PES), který vnímají jako nesmyslný.

Opatření decimují ekonomiku, a i přesto počet nakažených koronavirem stále roste, řekl novinářům organizátor akce Tomáš Franzki. Protestní shromáždění se dnes uskutečnilo rovněž v Ostravě na centrálním Masarykově náměstí, odkud se lidé vydali k nedaleké Nové radnici.

Lidé ministra Blatného označili za zločince, jehož opatření šikanuje obyvatelstvo. "Pan Blatný dříve léčil děti, dnes naše děti denně trpí a s nimi jejich rodiče. Nemůžou do školy, nemůžou se mezi sebou stýkat," prohlásil jeden z řečníků Jiří Černohorský.

Než se demonstranti dostali před dům ministra, potkali několik místních obyvatel s opačným názorem. Ti v ruce drželi transparent s nápisem Zdraví je víc než peníze. "Když mi někdo chce pomoct, abych neumřel, tak mu v tom nemám bránit. Jestli to dělá líp nebo hůř, to je otázka, ale otevřít vše, kde se shromažďují lidi, je velmi nebezpečné. Já chci jít taky do hospody, ale dokud čísla nakažených neklesnou, tak to prostě není možné. Znám pana Blatného jako slušného člověka, neznamená to sice, že je i dobrý ministr, ale rozhodně bych nešel k němu před dům," řekl ČTK místní obyvatel Pavel Chrápavý.

Témata: Jan Blatný Demonstrace