Denní nárůst nakažených ve srovnání s minulým týdnem zpomalil! Klesla i pozitivita testů!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: stars24.cz, ČTK

12. ledna 2021 9:15

V pondělí přibylo v Česku 9294 případů nemoci covid-19, což je zhruba o čtvrtinu méně než předchozí pondělí. Také podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů klesl, a to z přibližně 37 procent před týdnem na nynějších 29,3 procenta.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Už v neděli byl nárůst počtu nakažených i podíl pozitivních testů ve srovnání se stejným dnem v předchozím týdnu výrazně nižší.

Počet lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnicích, byl v pondělí přibližně stejný jako před týdnem. Oproti neděli ale vzrostl podle aktualizovaných údajů ministerstva ze zhruba 6800 na 7132. Z toho 1099 pacientů je ve vážném stavu.

Od březnového začátku epidemie covidu-19 v Česku bylo zaznamenáno téměř 845.000 případů této choroby. Zemřelo 13.485 nakažených. V pondělí bylo podle ministerstva úmrtí 66, ale počty zemřelých ve statistikách úřad pravidelně zpětně navyšuje. V předchozích dnech se denní počty úmrtí pohybovaly většinou kolem 150 až 170.

Nejvyšší denní nárůst počtu případů covidu-19 od začátku epidemie byl zaznamenán minulý týden ve středu, kdy činil více než 17.700 nakažených. Velmi vysoký byl i podíl pozitivních případů, který v minulém týdnu vystoupal ve středu až na 45,6 procenta. Nejvyšší za epidemii byl 1. ledna, kdy přesáhl 52 procent. Minulý týden rostly i počty hospitalizovaných. V nemocnicích bylo až téměř 7500 lidí s covidem-19. Situace se tak tehdy už blížila rekordním číslům z loňského listopadu, kdy bylo hospitalizovaných přes 8000.

Nejvíce se v posledním týdnu nákaza šířila především v Královéhradeckém kraji. Čtyři z pěti okresů kraje mají nyní nejvyšší počty nakažených ze všech regionů Česka. Nejvýrazněji přibylo z celé země nakažených na Trutnovsku, a to za uplynulých sedm dní 1248 případů covidu-19 v přepočtu na 100.000 obyvatel. Další tři okresy Královéhradeckého kraje - Královéhradecko, Rychnovsko a Náchodsko - měly týdenní nárůst počtu nakažených kolem 1100.

Rizikový index protiepidemického systému PES, kterým se v Česku řídí opatření proti nemoci covid-19, se dnes nezměnil. Stejně jako v pondělí je na 84 bodech ze sta, což odpovídá pátému, nejvyššímu stupni pohotovosti. V posledních dnech se podle odborníků zřejmě pomalu začínají projevovat přísnější protiepidemická opatření přijatá 27. prosince. Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale v pondělí diskutovala o případném zpřísnění opatření, které zatím nelze vyloučit. Pro hodnocení je podle Blatného třeba vyčkat na data o počtech nakažených z dalších dní.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví