Stravenkový paušál 2021: Co je od 1. ledna nového?

Stravenky

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. ledna 2021 13:35 | Aktualizováno: 5. ledna 2021 22:06

Cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele činí letos 137 korun, což je o šest Kč více než loni. Průměrná cena oběda činila v loňském roce zhruba 140 korun. V tiskové zprávě to dnes uvedla firma Sodexo Benefity, největší poskytovatel benefitů v Česku. Jako alternativa ke stravenkám je možné od 1. ledna využít stravenkový paušál, tedy peněžní příspěvek na stravování.

Nejvýhodnější cena stravenky se odvozuje od hodnoty stravného na pracovních cestách, která byla pro letošek stanovena na 108 korun za den. Výše odečitatelné položky se pak vypočítává jako 70 procent z hodnoty stravného na pracovních cestách. Podle zákona si může zaměstnavatel z daní odečíst maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část doplácí zaměstnanci.

"Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o polovinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu," uvedla Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity.

Stravenky jsou podle Sodexo Benefity spolu se zvýhodněným závodním stravováním nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. V ČR je využívá 1,5 milionu zaměstnanců. Nic na tom podle firmy nezměnila ani koronavirová krize. Vzrostla ale obliba stravenkové karty, kterou v případě Sodexo využívá 350.000 lidí.

Podle Petry Prchlíkové, obchodní ředitelky společnosti Up Česká republika, která je rovněž poskytovatelem benefitů, zaměstnavatelé nyní nejčastěji pracovníkům dávají stokorunové stravenky. "Při přechodu na elektronické karty pak firmy využívají i maximální daňové zvýhodnění, průměrná hodnota eStravenky je proto zhruba o deset korun vyšší," řekla. Také Up ČR zaznamenal vyšší zájem o elektronickou stravenku. Podle Prchlíkové toto řešení od počátku pandemie zvolila každá pátá firma, počet uživatelů eStravenky se podle ní ztrojnásobil.

Novinkou letošního roku je coby součást daňového balíčku stravenkový paušál. Je dobrovolný a zaměstnavatelé ho mohou poskytnout jako další možnost vedle závodního stravování nebo stravenek. Příspěvek na stravování bude na straně zaměstnanců osvobozen od daní i pojistných odvodů do zákonem stanovené výše.

Stravenkový paušál kritizuje například Asociace provozovatelů poukázkových systémů, podle které hrozí, že bude využit k optimalizaci mezd. Navíc pro státní rozpočet může znamenat výpadek 20 miliard korun. Mezi podporovatele paušálu naopak patří Asociace hotelů a restaurací, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Hospodářská komora ČR či Asociace českého tradičního obchodu.

Témata: Stravenky