Denní nárůst nakažených: V pondělí 12 860 případů, je to více než před týdnem!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: stars24.cz, ČTK

5. ledna 2021 9:02

Testy v Česku v pondělí potvrdily 12.860 nových případů infekce, téměř o 2000 více než před týdnem. Novým typem koronaviru se v Česku od začátku epidemie prokazatelně nakazilo skoro 760.000 lidí. Přibližně čtyři pětiny z nich se z nemoci uzdravily.

Vyplývá to ze statistik na webu ministerstva zdravotnictví. Aktualizované údaje o počtu úmrtí a počtu hospitalizovaných pacientů s covidem resort zatím nezveřejnil. Rizikový index protiepidemického systému PES dnes stoupl na 89 bodů, sedmý den zůstává v nejpřísnějším, pátém stupni pohotovosti.

Laboratoře v Česku udělaly v pondělí téměř 32.400 PCR testů na nový typ koronaviru, o 4200 více než před týdnem. Pozitivní výsledek mělo skoro 40 procent vzorků. Levnějších ale méně přesných antigenních testů bylo v pondělí provedeno přibližně 37.400.

V Česku se od konce roku znovu výrazně zhoršuje epidemická situace, mnoho nemocnic čelí náporu nových pacientů s covidem. Údaje o počtu hospitalizovaných s covidem ministerstvo zatím neaktualizovalo, poslední údaj tak pochází z neděle, kdy bylo v nemocnicích 5777 lidí s novým koronavirem, z toho 877 v těžkém stavu. Bylo to méně, než v závěru roku, kdy počty hospitalizovaných po tři dny přesáhly 6000.

S prokázaným covidem v Česku zemřelo podle posledních údajů přes 12.000 lidí. Data o pondělní úmrtnosti web ministerstva zatím neuvádí.

V pátém, tedy nejvyšším stupni epidemického rizika jsou v Česku všechny kraje. Nejhorší je situace v Pardubickém kraji, kde se hodnota PES zvýšila na 94 bodů. O dvacet bodů nižší index mají v Plzeňském a Jihočeském kraji, což znamená na spodní hranici pátého stupně.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví