Krupka v plamenech! Požár si vyžádal jeden lidský život!

Hasiči

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. ledna 2021 15:38

Při nočním požáru v Domě s pečovatelskou službou v Krupce na Teplicku zemřela seniorka. Dalšího muže, který se nadýchal kouře, převezli záchranáři do nemocnice.

Evakuovat museli hasiči z domu i dalších devět jeho obyvatel, domů se zatím vrátit nemohou. Stav budovy musí posoudit statik, řekl ČTK starosta Krupky Zdeněk Matouš (ČSSD). Škodu způsobenou požárem odhadl předběžně na tři až pět milionů korun, místo dnes ohledali vyšetřovatelé.

"V průběhu ohledání místa požáru jsme vyloučili cizí zavinění, příčinou byla tedy buď technická závada, nebo nešťastná událost v podobě neúmyslného jednání," řekla ČTK krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Vyšetřování příčin tak podle ní bude ještě pokračovat.

Požár v domě s pečovatelskou službou v Krupce byl na operační středisko hasičů ohlášen půl hodiny po půlnoci, na místo vyjelo šest jednotek. "Z důvodu počtu nasazených jednotek byl vyhlášen druhý stupeň poplachu," uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Oheň se podle něj podařilo zlikvidovat zhruba deset minut před 02:00.

Podle mluvčího města Milana Křivohlavého se oheň podařilo rychle zlikvidovat a díky tomu se nerozšířil. "Ihned byla zahájena evakuace všech ubytovaných, bohužel tragické byly následky pro seniorku z hořícího bytu. Tu se snažili městští strážníci na místě oživovat, poté ji převzali do péče záchranáři, ale nakonec bezvýsledně," uvedl. Dům byl podle něj velmi zakouřený, což ztěžovalo evakuaci seniorů, přesto se je strážníkům podařilo poměrně rychle dostat do bezpečí.

Hořel byt v přízemí domu a zasažený byl i byt o patro výš. "Bylo štěstí v neštěstí, že byt nad tím, který byl zasažený požárem, nebyl obsazený, mohlo to dopadnout ještě hůř," řekl starosta. Sedm vyděšených a vyčerpaných seniorů, které oheň vyhnal z domovů, našlo ještě v noci azyl v ubytovně pro sportovce na místním stadionu, kde je k dispozici osm pokojů. Starají se o ně pečovatelky a mají zajištěné i stravování. O dvě klientky se postaraly jejich rodiny.

Témata: Ústecký kraj požár