Koronavirový rok 2020 skončil. Celý svět už má 2021

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. ledna 2021 14:11

Celý svět se rozloučil s rokem 2020, který výrazně ovlivnila pandemie covidu-19. Jako první přivítali nový rok 2021 díky časovému posunu již ve čtvrtek v 11:00 SEČ obyvatelé tichomořského státu Samoa a Vánočního ostrova, jenž je součástí ostrovního státu Kiribati.

Opatření, která jednotlivé země na celé planetě přijaly kvůli šíření koronaviru, ovšem ovlivnila i novoroční oslavy, které tak byly výrazně klidnější než obvykle. Mnohé vlády, včetně té české, zavedly zákaz nočního vycházení nebo zrušily tradiční ohňostroje.

Jednou z mála zemí, kde lidé mohli slavit bez omezení, byl Nový Zéland, kde nejsou žádné aktivní případy koronaviru. V Austrálii byl o sedm minut zkrácen ohňostroj v Sydney, který tradičně tvoří novoroční kulisu nad budovou opery na břehu oceánu. Lidé ho navíc nesměli sledovat přímo z přístavu.

V Číně před oslavou civilního kalendáře dávají přednost oslavám příchodu lunárního nového roku. Oslava roku buvola začne 12. února 2021. V posledních letech jsou v zemi oblíbené i západní tradice včetně silvestra, letos je však omezily mimo jiné i mrazy. Kvůli koronaviru Peking zrušil tradiční čtyřdenní světelnou projekci na televizní věži. Samotní Číňané letos cestují o poznání méně, než je v tomto období zvykem.

Právě z Číny se před rokem rozšířil nový typ koronaviru, kterým se od té doby podle statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse nakazilo přes 83,5 milionu lidí, přičemž 1,82 milionu nemocných zemřelo.

V Hongkongu byl podruhé v řadě zrušen novoroční ohňostroj, před rokem to bylo kvůli obavám z protivládních demonstrací.

V Japonsku v posledních dnech prudce roste počet nových případů koronaviru, a tak císař Naruhito odvolal tradiční setkání s obyvatelstvem, které se mělo konat 2. ledna.

Lidé v mnoha evropských zemích se kvůli zákazu nočního vycházení museli spokojit s novoročním přípitkem doma, kvůli omezené svobodě shromažďování se nesměly konat ani větší večírky, zavřené zůstaly bary a restaurace.

Francie kvůli dohledu nad těmito opatřeními mobilizovala 100.000 policistů, zatímco strážci pořádku v Londýně vyzvali obyvatele města, aby "oslavili nový rok v pohodlí domovů". Přesto britská metropole představila působivý ohňostroj, který mimo jiné obsahoval poděkování zdravotnickému personálu i apel proti rasismu odkazující na hnutí Black Lives Matter.

Angela Merkelová ve svém posledním novoročním projevu ve funkci německé kancléřky kritizovala šiřitele konspiračních teorií spojených s pandemií. Takoví lidé podle ní nejen lžou a jsou nebezpeční, ale jsou také cyničtí a bezcitní k obětem nákazy a k pozůstalým.

Nebývale tiché bylo loučení s rokem 2020 v New Yorku, kde na Times Square spouštění křišťálové koule směla sledovat jen hrstka lidí. Podle zpravodajské stanice BBC šlo o lidi, kteří jsou nasazeni v první linii boje proti koronaviru, a jejich rodiny. Policie Times Square uzavřela a lidé, kteří si i přes varování úřadů nechtěli nechat ujít oslavy v ulicích, se sešli na okraji zablokované oblasti. "Sbohem, 2020. Přichází něco lepšího: 2021," řekl Bill de Blasio, starosta New Yorku, kde si koronavirus vyžádal vysokou daň: statistiky zde v souvislosti s covidem-19 uvádějí více než 25.000 mrtvých.

Americký prezident Donald Trump v novoročním proslovu mluvil o obrovském vítězství, jakého Američané v roce 2020 v boji proti koronaviru dosáhli. O tom, že v USA zemřelo přes 345.800 lidí s koronavirem, což je nejvíce na světě, se však nezmínil.

Také Brazilci, běžně zvyklí na bujaré veselí, se s rokem 2020 rozloučili skromněji než obvykle, protože velké akce byly kvůli pandemii covidu-19 zrušeny. Zatímco před rokem se na pláži Copacabana v Riu de Janeiro sešly dva miliony lidí, letos toto místo, jeden ze symbolů silvestrovských oslav, prakticky zelo prázdnotou. Zdravotníci z covidové JIP v jedné z nemocnic u Sao Paula rok 2021 přivítali minutou ticha u lůžek svých pacientů a pak jim popřáli mnoho štěstí v novém roce.

Posledním místem na světě, kde rok 2020 skončil, byly dva neobydlené tichomořské atoly: Bakerovův ostrov a Howlandův ostrov. Stalo se tak dnes ve 13:00 SEČ.

Témata: 2021 Silvestr Nový rok