Nový rok klepe na dveře: Mapujeme situace v Praze a v Brně! Zasahuje policie!

Demonstrace proti opatřením v Praze

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

31. prosince 2020 20:20 | Aktualizováno: 31. prosince 2020 21:40

V Praze, Brně a několika dalších místech lidé protestují proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace účastní asi 80 lidí, několik z nich policisté pro neuposlechnutí výzvy zajistili. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

Záchranná služba hlavního města (ZZS) přistavila kolem 17:00 na Václavské náměstí modul pro hromadná neštěstí Golem. "Také kolegové z Českého červeného kříže nám tady budou vypomáhat jako pěší hlídka," uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. Posádku má záchranná služba také na Staroměstské náměstí. Zdravotníci se budou případně operativně přesouvat tam, kde je bude nejvíce potřeba.

Přes současná omezení kvůli pandemii koronaviru ZZS očekává, že dnešní noční směna bude z celého roku, jak je to běžné, tou nejnáročnější. Obvyklý počet posádek byl proto posílen o osm záchranářských, tři z nich zajistí soukromí dopravci. V běžné dny je k dispozici 37 posádek.

Hasiči zaznamenali první případ v souvislosti se silvestrovskými oslavami kolem 18:30. "Jednotka z centrální stanice likviduje požár kontejneru na papír v ulici Lukášova v Praze 3," uvedl Kavka. Hasičů slouží dnes v hlavním městě přes 200.

Podle státní policie je dnešní podvečer v ulicích velkých měst včetně Prahy zatím klidný. Policie to uvedla na twitteru. Na dodržování vládních protiepidemických pravidel dohlížejí stovky policistů. Kontrolují i nová pravidla upravující používání pyrotechniky na území hlavního města.

Na novoroční oslavy a dodržování nařízení dohlíží i přes 300 strážníků, tedy dvojnásobek než v minulých letech. Během dnešní denní služby strážníci podle mluvčí pražské městské policie Ireny Seifertové řešili tři mimořádné události. V Praze 13 našla hlídka rozházené ostatky ostatky lesní zvěře. "Po dohodě s policií strážníci informovali mysliveckého hospodáře a posléze prostřednictvím hlavního města zajistili kafilerní odvoz," uvedla Seifertová. V Praze 5 odpoledne strážníci poskytli pomoc muži s epileptickým záchvatem. Ve druhé městské části hlídka našla silně podnapilého muže se psem. O muže se postarali záchranáři, pes byl převezen do trojského útulku.

Silvestr v Brně se v podvečer nesl v poklidném duchu. Centrum Brna se téměř vylidnilo, v ulicích či na náměstích se míjeli v podstatě jen jednotlivci či dvojice. Někdy zdáli zaznívaly petardy. Také záchranné složky nemusely v souvislosti s oslavami do 19:00 řešit nic mimořádného, sdělili ČTK jejich mluvčí.

Minimum lidí bylo kolem 19:00 i na náměstí Svobody, na kterém se v tomto čase plánovali sejít lidé protestující proti vládním opatřením proti šíření koronaviru. Městská část Brno-střed podle její mluvčí Kateřiny Dobešové žádnou demonstraci neměla nahlášenou. Protestující se svolávali přes sociální sítě. Na náměstí ale byl klid, stejně jako v širším centru Brna.

"V souvislosti se Silvestrem jsme dosud nemuseli řešit nic mimořádného. Jen běžné záležitosti, které s oslavami nemají nic společného," řekl mluvčí policie David Chaloupka.

V ulicích je zvýšený počet policistů. Chaloupka uvedl, že se soustředí především na exponovaná místa, kde byli lidé v minulých letech zvyklí se scházet na oslavy. Při porušení vládních nařízení budou policisté podle Chaloupky využívat primárně domluvu, pokud ovšem bude stačit, záležet bude na tom kterém policistovi, jak vyhodnotí okolnosti případu. Pokud domluva na místě nepomůže, na řadu může přijít předání přestupku správnímu orgánu nebo pokuta až 10.000 korun.

Nic mimořádného v souvislosti s oslavami neřešila ani záchranná služba. Její mluvčí Hedvika Kropáčková uvedla, že podvečer je poklidný, záchranářské posádky ale vyjížděly například k pacientům pozitivním na covid-19, u kterých se zhoršil jejich zdravotní stav.

V České republice platí nejpřísnější stupeň pohotovosti systému PES. Platí zákaz vycházení od 21:00 do 05:00, restaurace mohou do 20:59 prodávat občerstvení jen přes výdejní okna. Je omezen počet účastníků hromadných akcí na dva lidi. Na veřejně přístupných místech je také zakázáno pití alkoholu.

Lidé v Praze či v Brně demonstrují proti vládním opatřením

V Praze, Brně, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí, dva z nich policisté pro neuposlechnutí výzvy zajistili. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Podle zjištění zpravodajky ČTK na místě kolem 21:00 nadále na místě zůstává asi deset lidí, kteří se odmítají rozejít. Policie Václavské náměstí po 21:00 ze všech stran uzavřela, vstup na něj hlídají těžkooděnci, zjistili zpravodajové ČTK na místě. Od 21:00 platí v ČR zákaz vycházení.

Demonstrace začaly kolem 19:00. V Praze se na horní části Václavského náměstí sešlo několik desítek lidí, policie jejich počet po asi půlhodině konání akce odhadla na zhruba 80. Podle zpravodajky ČTK se postupně počet přítomných snižoval, po přibližně 45 minutách jich protestovalo asi šest desítek. Protestující provolávali protivládní hesla, vyslovovali se také proti očkování. Většina z přítomných platná vládní opatření nedodržovala, neměli například nasazeny roušky a neudržovali předepsané rozestupy.

Policisté podle Siřišťové zasáhli proti dvěma účastníkům, kteří neuposlechli výzvy policistů a byli na ně vulgární. Jeden z nich při zásahu policie podle zpravodajky ČTK skončil na zemi. Policie uvedla zhruba ve 21:15 na twitteru, že na Václavském náměstí vyzývá organizátory, aby ukončili protestní shromáždění.

V Brně na náměstí Svobody bylo podle zpravodaje ČTK v době začátku demonstrace, tedy kolem 19:00, minimum lidí. Městská část Brno-střed podle její mluvčí Kateřiny Dobešové žádnou demonstraci neměla nahlášenou. Protestující se svolávali přes sociální sítě. Na náměstí ale byl klid, stejně jako v širším centru Brna.

Další protesty se konaly třeba v Ostravě, kde policie asi 30 minut po začátku demonstrace hlásila dvě desítky účastníků, stejně jako v Olomouci. Krátce po 20:00 policie oznámila, že v Ostravě a Jihlavě protesty skončily a v Olomouci se lidé rozcházejí. Na další místa se podle ní demonstranti nedostavili.

Právo demonstrací vláda kvůli šíření koronaviru svým nařízením omezila. Na protestech nesmí být více než 100 lidí a musí být ve skupinkách maximálně po 20 účastnících. Mezi skupinkami se musí udržovat rozestupy alespoň dva metry a všichni účastníci demonstrace musí mít roušku.

Témata: Silvestr Praha Brno Demonstrace