Koronavirus: V sobotu přibylo 3000 nových případů, PES klesl na čtyřku!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: stars24.cz, ČTK

27. prosince 2020 9:01

Index rizika protiepidemického systému PES v Česku, podle něhož se mají řídit opatření proti nemoci covid-19, dnes klesl z nejvyššího, pátého stupně na čtvrtý. Hodnota indexu se snížila ze sobotních 76 bodů na 71 bodů ze sta. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

V zemi se dnes přitom zpřísnila opatření na pátý stupeň. Za poklesem indexu stojí snížení tzv. reprodukčního čísla z 1,05 na 0,94. Číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je tedy reprodukční číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje.

Index PES byl do dneška devět dní v řadě na úrovni pátého stupně pohotovosti. Pokud se index rizika drží v horším stupni aspoň tři dny, má to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem ke zvážení zpřísnění opatření proti covidu-19. Zatím ale v Česku stále platila jen opatření pro čtvrtý stupeň. Až dnes se podle středečního rozhodnutí vlády opatření zpřísnila na nejvyšší stupeň. Například se musí znovu uzavřít většina obchodů a všechny provozovny služeb.

V naprosté většině krajů se dnes index PES dostal na úroveň čtvrtého stupně, zatímco v sobotu byla většina krajů na pátém stupni. Nejnižší je index nadále v Praze, a to na 61 bodech, což je už spodní hranice čtvrtého stupně. Nejvyšší je s 80 body v Královéhradeckém kraji.

Údaje statistik k epidemii covidu-19 z posledních dní ale podle dřívějšího vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nejsou příliš reprezentativní. Na testy o vánočních svátcích totiž chodí výrazně méně lidí než předtím a jsou to podle Duška hlavně lidé s příznaky nebo ti, které na test poslal lékař.

V sobotu přibylo v Česku podle webu ministerstva zdravotnictví 3024 případů covidu-19, což je o několik stovek více než v pátek, kdy byl stejně jako v sobotu sváteční den. Oproti pátku stoupl i podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů ze zhruba 34,4 procenta na 36,3 procenta. Počty testů v posledních dnech výrazně klesly. Zatímco ve středu bylo provedeno přes 39.000 testů, na Štědrý den už jen přes 10.000 a v dalších dvou dnech kolem 8000.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno celkem téměř 671.000 případů covidu-19. Nejvýrazněji se v posledních dnech nemoc šířila na Kroměřížsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo 657 nakažených na 100.000 obyvatel. Aktuálně nemocí trpí asi 94.000 lidí. V nemocnicích skončilo jen 4,5 procenta z nich. Počet hospitalizovaných v sobotu mírně stoupl na 4226, z nichž 637 lidí je ve vážném stavu.

Zemřelo od začátku epidemie přes 11.000 lidí s covidem-19. V posledních dnech se počty úmrtí za den pohybovaly kolem 90. Za pátek eviduje ministerstvo zatím 80 úmrtí a za sobotu 53, ale počty mrtvých ve statistice ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví