Aktuální počet nakažených: Roste podíl pozitivních na celkovém počtu testů!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

22. prosince 2020 9:28

Podíl nově potvrzených případů koronaviru na počtu provedených testů byl v pondělí nejvyšší od 11. listopadu. Dosáhl 30,2 procenta. Nakažených přibylo v pondělí 7860, což je zhruba o 2700 více než před týdnem. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nárůst počtu případů v posledních týdnech zrychluje. Výrazně v poslední době roste také podíl pozitivně testovaných z celkového počtu testů. Koncem listopadu se dostal na 16 procent, ale teď vystoupal skoro na dvojnásobek.

Ministerstvo původně uvedlo, že už v neděli podíl případů na počtu provedených testů dosáhl 31,4 procenta, ale dnes nedělní údaj zpětně snížilo na 29,2 procenta.

Index rizika v protiepidemickém systému PES je v Česku pátý den na nejvyšším, pátém stupni pohotovosti. Od pátku do dneška se drží na 76 bodech ze sta. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V Česku zatím oficiálně platí čtvrtý stupeň PES.

Pokud se rizikové skóre drží v horším stupni aspoň tři dny, může to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem k zavedení přísnějšího stupně opatření. Zpřísnění opatření vláda projedná ve středu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví