NOVÁ OPATŘENÍ! Obchody a restaurace sice nezavřou, ale...

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

7. prosince 2020 18:50

Ministerstvo zdravotnictví zatím nenavrhuje přechod ze třetího zpět do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Omezilo ale od středy otevírací dobu restaurací a zakázalo prodej alkoholu z okének, nesmí se také prodávat občerstvení na trzích.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády. Připravuje rovněž změnu metodiky, započítávat se budou nejen PCR, ale i antigenní testy. Povede to ke zlepšení skóre, řekl ministr.

Současné skóre je podle ministra na hranici mezi třetím a čtvrtým stupněm rizika, pokles se zastavil a stav epidemie stagnuje. Od neděle je skóre 64 bodů, a odpovídá tak čtvrtému stupni rizika. Podle metodiky by se po třech dnech mělo zvážit zpřísnění. "Od začátku říkáme, že protiepidemický systém je zásadním, nikoliv jediným zdrojem rozhodování pro naše rozhodování. Je to uvedeno už v metodice," řekl ministr.

Do týdne se do výpočtu rizikového skóre podle Blatného promítne nová metodika Evropského centra pro kontrolu infekčních nemocí (ECDC), která dává antigenní testy naroveň s testy PCR. Už minulý týden ministr uvedl, že v takovém případě by byl podíl pozitivních testů, který je jedním z parametrů výpočtu, zhruba 14 procent místo současných asi 21 procent.

"Pokud budeme metodiku aplikovat do současného stavu, tak a priori povede ke zlepšení stavu. Musíme ale zhodnotit, jestli povede i k nutnosti úpravy výpočtu," uvedl Blatný. Pokud by v takovém případě byl podíl pozitivních testů 14 procent, skóre by se podle výpočtu ČTK snížilo o devět bodů. Současných 21 procent má hodnotu 20 bodů, 11 až 15 procent pak hodnotu 11 bodů.

Bary, restaurace a další stravovací zařízení budou muset od středy zavírat nejpozději ve 20:00 včetně hotelových restaurací a výdejních okének. Restrikce se netýká rozvozu jídla. Dnes o tom rozhodla vláda.

Vláda tak reagovala na častá porušování opatření v tomto odvětví. Podle Blatného k výdejním okénkům byly přistavovány vyhřívané stany, byly zjištěny přeplněné bary. Také na trzích se konzumovalo jídlo a alkohol, což bude rovněž od středy podle Blatného zakázáno.

Restaurace mohly od čtvrtka fungovat mezi 06:00 a 22:00, předtím od 14. října do 2. prosince musely být kvůli zamezení šíření koronaviru pro veřejnost uzavřené.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Jan Blatný Obchody Restaurace