Otevření škol? Do víceletých gymnázií se v pondělí vrátí část žáků!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

27. listopadu 2020 18:34

Budovy víceletých gymnázií se od pondělí zaplní studenty zhruba z třetiny. Vrátí se do nich polovina žáků prim až kvart. Přidají se k maturantům, kteří do školy mohou chodit od této středy. Podmínka, aby se studenti různých tříd nepotkávali, není podle ředitelů škol na nižším stupni gymnázií tak problematická jako právě u maturantů. Připravit rozvrhy pro střídavou výuku nižších ročníků víceletých gymnázií proto nebylo tolik obtížné. Vyplývá to z vyjádření ředitelů škol na dotaz ČTK.

Prezenční výuku mají nyní prvňáci, druháci, žáci speciálních škol a poslední ročníky středoškoláků. Ve středních školách funguje ještě prezenční praktická výuka. Ostatní žáci se zatím od poloviny října kvůli epidemii covidu-19 učí na dálku. Díky zlepšení situace ale v pondělí půjdou do škol i žáci devátých tříd a zbytek prvního stupně základních škol. Šesté až osmé třídy, stejně jako ročníky nižšího gymnázia, které odpovídají druhému stupni základních škol, se budou po týdnech střídat v distanční a prezenční výuce.

Návrat prim až kvart nebude podle ředitelů organizačně tak náročný, jako to bylo u maturantů. V jejich případě působila potíže hlavně podmínka, aby se ve škole nepotkávali žáci z různých tříd ani ve volitelných předmětech. Na rozdíl od vyšších ročníků ale mají nižší stupně gymnázií volitelné předměty spíš výjimečně.

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové někde možná drobné problémy vyvstaly, ale ve srovnání s organizací výuky pro maturanty byla určitě jednodušší. "Oni (primáni až kvartáni) mají hodiny společně, a pokud se na některých školách v kvartě třeba žáci už na nějaké předměty dělí, tak to se dá vyřešit," řekla.

Na Gymnáziu Nad Štolou v Praze 7, které Schejbalová vede, bude podle ředitelky i po pondělním návratu žáků škola poloprázdná. Z celkem 900 studentů čtyřletého, šestiletého a osmiletého gymnázia se jich bude moct v jeden okamžik ve škole sejít nanejvýš třetina. Na prezenční výuku začne chodit pět tříd, které se po týdnu vymění s jinými pěti. Maturanti se podle ní učí spíš z domova, protože ve volitelných předmětech jinak škola nedokáže zajistit homogenitu tříd, a ostatní třídy zatím do školy nesmějí.

Podobně situaci popsali i ředitel Gymnázia Nad Alejí v Praze 6 Jiří Benda a ředitel Gymnázia Elišky Krásnohorské v Praze 4 Karel Bednář. Obě školy nabízejí čtyřleté a osmileté studium. V Gymnáziu Elišky Krásnohorské se od pondělí bude prezenčně učit zhruba 150 žáků z přibližně 420. Již nyní do školy chodí 90 maturantů a nově se k nim přidají další dvě třídy, řekl Bednář. Do Gymnázia Nad Alejí přijde dva dny v týdnu okolo 210 studentů a ve třech dalších dnech, kdy maturanti kvůli on-line výuce volitelných předmětů zůstanou doma, dorazí žáků kolem 120. Gymnázium má 600 studentů.

I vzhledem k zatím menšímu počtu dětí ve škole ředitelé neočekávají větší problémy s oddělováním jednotlivých kolektivů ani v jídelnách. Třídy by na oběd měly chodit společně a stoly budou rozdělené tak, aby se u nich příliš nepotkávaly.

Témata: studenti Školství Školství